ABD'den uyarı: "Rusya çatışmayı uzaya taşıyabilir"

"Çatışmayı uzaya yayacaklarını varsaymanın makul olduğunu düşünüyorum"

GPS Block IIF adlı uydu sınıfından bir navigasyon uydusu böyle resmedilmişti (Wikimedia Commons)

Ukrayna'da çatışmalar tırmanırken, ABD Ulusal Keşif Ofisi (NRO) Direktörü Christopher Scolese'den uzaydaki araçları ilgilendiren bir uyarı geldi.

Scolese, Rus ordusunun iletişim ve GPS hizmetlerini bozmak için uyduları hedefleyebileceğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Uzay Birliği'nin Savunma ve İstihbarat Dairesi'nde 23 Şubat'ta yapılan bir toplantıda konuşan Scolese, "Rusya'nın Ukrayna'da isteklerini gerçekleştirmede kararlı olduğunu ve kazanmak istediğini net görüyoruz" dedi:

Bu yüzden, ellerinden geldiğince ve çatışmanın kontrol dışına çıkmayacağını düşündükleri ölçüde, bunu uzaya yayacaklarını varsaymanın makul olduğunu düşünüyorum.

NRO, ABD yönetimine ait casus uyduları işletiyor.

Casus uydu veya diğer adıyla keşif uydusu, yer gözlem uydusu veya iletişim uydusu gibi araçları da içeren bir yapay uydu türü. Bu araçlar, uzay teleskoplarına benziyor ama bunların görüş alanı uzayı değil, sadece yeryüzünü kapsıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Scolese, Rusya'dan bekledikleri olası tehditlere dair ayrıntı vermedi ama, "Halihazırda GPS karıştırıcı kullanıyorlar" diye konuştu. Radyo iletişimini engellemek veya iletişime müdahale etmek için kulanılan cihazlara GPS karıştırıcı (GPS jamming) deniyor.

GPS'te meydana gelecek bir kesinti uçaklar, gemiler ve karadakiler dahil tüm taşıtları etkileyerek askeri faaliyetlerde aksamalara yol açabilir.

Öte yandan, ABD ordusu yıllardır Rusya ve Çin'in olası bir çatışmada GPS ve iletişim uydularını bozmaya çalışacağından endişe ediyor.

Scolese konuyla ilgili, "Rusların etkili siber aktörler olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın hedeflerine ulaşmak için ne kadar ileri gideceğini söylemek zor" diyen Scolese, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak şaşırmaktansa hazırlıklı olmak iyidir.

 

Independent Türkçe, Space News, Livescience

DAHA FAZLA HABER OKU