Taşımacılıkta devrim yaratacaktı: Virgin Hyperloop, işçilerinin yarısını kovdu

Şirket, ilk yolcu taşıma denemesinde iki kişilik bir araçla sadece 15 saniyede 500 metre kat etmişti

Taşıtları tüneller aracılığıyla yüksek hızlarda hareket ettirme konsepti ilk olarak 1799'da ortaya atıldı. Elon Musk yüzlerce yıllık hayali, 2012'de yeniden gündeme getirmişti (DP World)

Yenilikçi ve son derece hızlı ulaşım sistemini gerçeğe dönüştürmeyi hedefleyen Virgin Hyperloop, işçilerinin yaklaşık yarısını işten çıkardı.

ABD merkezli firma, yolcu taşıma projelerinden vazgeçtiğini, bundan sonra kargo taşımacılığına odaklanacağını bildirdi. Bu nedenle 111 kişinin işine son verildiği açıklandı.

Hyperloop (hızyuvar) sistemi büyük metropol alanları birbirine bağlayan, sürtünmenin az olduğu kapalı tüplerde çok yüksek hızlarda hareket edebilen elektrikli ve basınçlı araçlardan oluşuyor.

İnsanları ve eşyaları saatte bin kilometreye varan hızlarda taşımayı amaçlayan hyperloop teknolojisi, ilk bakışta gerçek olamayacak kadar iyi görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Virgin Hyperloop, 2020'de bunu gerçeğe dönüştürmek için büyük bir adım atmıştı.

Bugüne dek görülmemiş hızlarda tren üretmeye çalışan şirket, ilk yolcu taşıma denemesinde iki kişilik bir araçla sadece 15 saniyede 500 metre kat etmişti.

Virgin Hyperloop, bu hızlı tren teknolojisini şu ana kadar gerçek dünyada test eden tek şirketti.

Firma, hizmet vermeye başladığında kargoları saatte bin kilometre hızla teslim edeceğini belirtiyor. Yatırımcılar, en azından kısa vadede, kargo taşımacılığının daha mantıklı olduğuna inanıyor.

Ayrıca şirket, kurucu ortağı Josh Giegel'in geçen yıl firmadan ayrılmasıyla büyük bir sarsıntıya sahne olmuştu.

Ancak yetkililer yeni kararın bu sarsıntıdan çok, dünyadaki gelişmelerle ilgili olduğunu söylüyor.

Financal Times'a konuşan bir yetkili, "Bunun küresel tedarik zinciri sorunları ve Kovid'den kaynaklanan değişikliklerle daha çok ilgisi var. Bu tür kararlar asla hafife alınmaz" dedi.

Virgin Hyperloop'un çoğunluk hissesine sahip olan, Birleşik Arap Emirlikleri yönetimine ait kargo şirketi DP World de gazeteye yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

Paletlere odaklanmak daha kolay. Yolcu taşımacılığından daha az risk taşıyor ve daha az düzenleyici süreç gerektiriyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, Financial Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU