İran Cumhurbaşkanı Ruhani tarih verdi: 7 Temmuz’dan sonra zenginleştirilmiş uranyum seviyesi 3,67'ye çıkacak

İran Cumhurbaşkanı: ABD ve Avrupa'ya tavsiyemiz, müzakere masasına dönmeleri ve hukuka saygı duymaları

Fotoğraf: Reuters

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle birlikte uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayacağını açıklayan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 7 Temmuz'dan itibaren zenginleştirilmiş uranyum seviyesinin 3,67'ye çıkacağını duyurdu.

Ruhani, anlaşmayı imzalayan P5+1 ülkelerinin anlaşmaya bağlı kalmaları halinde kendilerinin de bağlı kalacağını ifade etti, İran'ın nükleer anlaşma konusunda hiçbir zaman duygusal davranmadığını belirtti:

ABD ve Avrupa'ya tavsiyemiz, müzaekere masasına dönmeleri ve hukuka saygı duymaları, karşı taraf üzerine düşeni yerine getirmesi halinde uranyum seviyesini düşürebilir ve bunu 1 saat içinde gerçekleştirebiliriz.

ABD'nin yaptırımlarına karşı 8 Mayıs'ta anlaşmaya taraf ülkelere 60 gün süre veren İran zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini artıracağını duyurmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de ülkesinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmaya tam uyumunun, Avrupa ülkelerinin Tahran'a yönelik ekonomik yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olduğunu belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, E3 olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları Almanya, Fransa ve İngiltere ile Avrupa Birliğine (AB) Tahran'a yönelik ekonomik yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU