Savaşın dördüncü günü… Rusya ordusu ilerlemeye devam ediyor

Ukrayna halkı, geceyi sığınaklarda ve metro istasyonlarında geçirdi

Fotoğraf: AA

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri müdahalesi dördüncü gününe girdi. Rusya ile Ukrayna askerleri arasında yoğun çatışmalar devam ederken ülkenin değişik yerlerindeki çatışmalarda siviller zarar görüyor. 

Savaşın dördüncü gününde Moskova-Kiev hattında yaşananları derledik:

Rus bankaları, SWIFT sisteminden çıkarılıyor

Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada, Rusya'ya karşı uygulanacak ilave ekonomik yatırımlar konusunda ortak açıklama yayımladı. Rusya'ya karşı gelecek günlerde yeni tedbirler uygulanacağına işaret edilen açıklamada, "İlk olarak, seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkartılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Bu, Rus bankaların uluslararası finansal sistemle bağlantısının kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerinin zarara uğramasını sağlayacaktır" ifadesi kullanıldı.

Rusya, petrol tank çiftliğini vurdu

Moskova, Kiev'e yakın bir bölgede bulunan petrol tank çiftliğinin vurulduğu bildirildi. Kiev halkı, kimyasal dumanlara karşı uyarıldı, vatandaşlardan pencerelerini sıkıca kapatmaları istendi.

BM: Rus saldırılarında 64 sivil hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu. 

BM ayrıca 368 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Medya cephesinde gelişmeler: Google’dan yasak, Anonymous’tan hack

Google, Rusya devleti bağlantılı yayın organlarının para kazanmasını engelleme kararı aldı. Google Sözcüsü Michael Aciman, Rus devlet medyasının reklamlarla içerikten para kazanma özelliğini tüm platformlarında engelleyeceklerini duyurdu.

Hacker grubu Anonymous da Rusya’ya siber saldırılar başlattığını duyurdu. Gün içinde Rusya Devlet Başkanlığı Kremlin'in resmi internet sitesi dahil birçok bakanlığın internet sitesine siber saldırılar düzenleyen Anonymous, akşam saatlerinde Rus devlet televizyonunu hedef aldı. Kanalın ağına sızmaya başlayan hacker grubu, "Ukrayna’daki gerçekler" adı altında görüntüleri devlet kanalında yayına verdi.

Zelenski: Yurtdışından gelenlerden birlik kurulacak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ordusuna karşı "yurt dışından gelecek gönüllülerle uluslararası lejyon" oluşturacaklarını söyledi. Zelenski, "Bu, ülkemize verdiğiniz desteğin kilit önemdeki kanıtı olacak" dedi.

“Kiev’in kontrolü tamamen Ukrayna ordusunda”

Kiev Şehir Devlet İdaresi, Kiev'in tamamen Ukrayna ordusu ve bölgesel savunma birliklerinin kontrolü altında bulunduğu kaydedilen açıklamada, şehirdeki durumun sakin olduğu ifade edildi.

Ukrayna Harkov'da kontrol sağladı

Harkov Valisi Oleg Sinegubov yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Harkov'a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz" dedi. İlerleyen saatlerde Ukrayna ordusunun, Rus birliklerinin girdiği ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da yeniden kontrolü sağladığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'da 975 askeri altyapı tesisi imha edildi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da toplam 975 askeri altyapı tesisini imha ettiğini bildirdi.

Konaşenkov, "Bunların arasında 23 komuta merkezi, 43 radar istasyonu, 31 hava savunma füze sistemi var" dedi.

Ayrıca Ukrayna ordusuna ait toplam 223 tank, 28 uçak, 39 çok namlulu roketatar ve 143 askeri teçhizatın imha edildiği bilgisini paylaşan Konaşenkov, 471 Ukrayna askerinin esir alındığını iddia etti.

20220227_2_52360809_74102158 (1)-min.jpg
Rusya saldırısı altındaki Ukrayna'nın en genç milletvekili 26 yaşındaki Sviatoslav Yuraş, başkent Kiev'i savunmak için silahlanıp sokağa çıktı. Yuraş, ellerinde Bayraktar TB 2 olduğuna işaret ederek, "Dünyanın en büyük ordusuna karşı bir şansımız olması için tam olarak ihtiyacımız olan şey bu" dedi.
(Fotoğraf: AA)

 

Rusya Belarus dedi, Zelenski İstanbul’u önerdi

Kremlin, müzakerelere başlamak için Belarus’a heyet gönderdiğini duyurdu. Kiev’den gelen yanıtta Belarus’tan Ukrayna’ya saldırılar düzenlendiği belirtilerek bu ülkenin barış görüşmeleri için uygun olmadığı kaydedildi. Görüşmeler için önerilerde İstanbul da yer aldı.

“4 bin 300 Rus askeri öldü”

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, ülkesine saldıran Rus güçlerinin yaklaşık 4300 asker, 27 uçak, 26 helikopter, 146 tank, 706 zırhlı araç, 49 top ve 2 gemi kaybettiğini açıkladı.

 Almanya, hava sahasını Rusya'ya kapatıyor

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu. Haberde, Ulaştırma Bakanı Volker Wissing'in ARD'ye ülkesinin Rusya'ya yerel saatle 15.00'ten itibaren hava sahasını kapatacağını doğruladığı belirtildi.

Almanya’nın dışında bugün şu ülkeler Rusya’ya hava sahasını kapattı: Danimarka, İsveç, Belçika, Avusturya, Finlandya, İtalya, Hollanda, Fransa.

Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çekya, Polonya, Romanya, Slovenya, Letonya, Litvanya ve Estonya, hava sahalarını Rusya'ya kapatma kararı almıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya Belarus’ta müzakereler için verdiği süre doldu

Rusya’nın, Ukrayna’ya müzakereler için Belarus’a gelmesine yönelik verdiği süre (TSİ) 15:00 itibarıyla doldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Vladimir Medinskiy başkanlığındaki heyet, Belarus’un Gomel şehrine geldi.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Medinskiy, “Saat 15:00'e kadar buradayız ve Ukrayna tarafının Gomel'deki müzakereler için gelme kararını bekleyeceğiz.” ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sürenin dolmasına az bir süre kala yaptığı açıklamada, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile telefonda görüştüğünü duyurdu.

Görüşmeler Belarus sınırında gerçekleşecek

Günün ilerleyen saatlerinde Zelenski, Rus heyetiyle Belarus sınırında ön koşulsuz görüşme yapılacağını bildirdi.

Putin'den emir: Özel savaş görevi durumuna geçin

Putin, Savunma Bakanlığı'na Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile görüşme gerçekleştiren Putin şu açıklamayı yaptı:

Gördüğünüz üzere Batılı ülkeler sadece ekonomik alanda ülkemize karşı düşmanca eylemlerde bulunmakla kalmayıp (ekonomik yaptırımlar) aynı zamanda önde gelen NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri, ülkemize yönelik saldırgan açıklamalarda da bulunuyor. Bu nedenle Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na, Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum.

Rus ordusunun caydırıcı güçleri nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.

6 bin 600 Türk vatandaşı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliye edilmek isteyen yaklaşık 6 bin 600 Türk vatandaşını çıkarmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun "savaş"a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi'nin "bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını" söyledi.

 

Indepedent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU