19 göçmenin donarak öldüğü geceyi, sağ kurtulanlar anlattı: "Yunanistan bizi ölüme terk etti"

New York Times, dehşet gecesinin detaylarını dünyaya duyurdu

Türkiye-Yunanistan sınırı, göçmenler için uzun zamandır önemli bir geçiş noktası (AFP/Arşiv)

Yunanistan güçlerinin Türkiye topraklarına geri göndermesiyle 19 göçmenin öldüğü geceye, bu olaydan sağ kurtulan 4 kişi ışık tuttu.

Edirne'nin İpsala ilçesinde donarak ölen 12 göçmenin cansız bedenine 2 Şubat'ta ulaşılmıştı. Bir sonraki gün ölü sayısının 19'a yükseldiği açıklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye, göçmenlerin Yunanistan tarafından geri itildiğini savunmuştu. Yunanistan tarafıysa bu iddiayı reddetmişti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın (NYT) haberinde, kurtulan göçmenlerin anlattıklarının Türk yetkililerin açıklamalarıyla örtüştüğü yazıldı.

Hayatta kalan 4 kişi, Yunanistan'da gözaltına alınarak bir gün boyunca tutulduklarını söyledi. Anlatılanlara göre Yunanistan güçleri, eşyalarına el koyup kıyafetlerini alarak göçmenleri Meriç Nehri'ne gönderdi.
 

Göçmenler
NYT, hayatta kalan kişilerle Edirne'deki göçmen merkezinde görüştü (Nicole Tung/The New York Times)


Göçmenler 8 ila 10 kişilik gruplar halinde bota bindirilip, bir halat ve makara sistemiyle Türkiye tarafına yollandı. Üniformalı ve silahlı kişilerin operasyonu denetlediği aktarıldı.

33 yaşındaki Jaber Jang Singh, "Çok kötüydü" diye konuştu:

O havada bize bunu yapmamaları gerekiyordu. Bizi ölüme terk ettiler.

Yunanistan'a Türkiye'den değil Sırbistan'dan girdiğini söyleyen Singh, buna rağmen Edirne'ye yollandığını açıkladı:

Telefonumu, cüzdanımı, pasaportumu, madalyonumu, bilekliğimi ve otobüs biletimi aldılar.

Singh, karşıya geçtikten sonra 2-3 saat yürüdüklerini ve bir yola çıktıklarını söyledi. Burada Türk polisiyle karşılaştıklarını ifade eden Singh, kendilerine kıyafet, meyve suyu ve bisküvi verildiğini belirtti.

22 yaşındaki Bangladeşli Muhammed Seyfül İslam "İyi değil ama yapabileceğimiz bir şey yoktu" ifadesini kullandı.
 


Bir diğer Bangladeşli Riaz da "Yağmurla soğuk yüzünden çok korktum ve yoruldum" dedi. 27 yaşındaki göçmen, hızlı yürüdüklerini ve geride kalanların öldüğünü kaydetti:

Ülkede yasadışı olarak bulunduğumuzu biliyoruz. Ancak devlet yasadışı değil. Dolayısıyla bize yasaya aykırı şekilde davranmamalılar.

Adını vermek istemeyen bir Bangladeşli, akşam 22.00 civarında suya bırakıldıklarını bildirdi.

"Avrupa'da geçmesi en zor sınır Yunanistan'ınki"

NYT, İpsala'da terk edilmiş bir otelde kamp yapan bir grup Faslıyla da görüştü. Göçmenler, Bulgaristan'daki sınır muhafızlarının daha fazla şiddet uyguladığını ancak Yunanistan sınırının, Avrupa'nın geçmesi en zor sınırı olduğunu ifade etti.

Grup, pek çok kez Yunanistan'a geçmeye çalıştıklarını ancak her seferinde paralarının, belgelerinin, kıyafetlerinin ve ayakkabılarının alınıp dövülerek geri itildiklerini söyledi.

Soyadını açıklamak istemeyen Hasan, Yunanistan'da iki kez nehre atıldığını ve Türkiye'ye yüzmeye zorlandığını söyledi. 38 yaşındaki göçmen, birkaç kişinin nehri geçmesine yardım ettiğini ancak çok sayıda kişinin boğulduğunu açıkladı.

BM'den soruşturma çağrısı

Türkiye ve Yunanistan arasında göçmen anlaşmazlığı devam ediyor. 4 milyonu aşkın göçmene ev sahipliği yapan Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'a gitmek isteyen göçmenlere yönelik kısıtlamaların kaldırıldığını 2020'de duyurmuştu. Yüzbinlerce sığınmacının olduğu Yunanistan ise bu tarihte sınırdaki kontrolleri sıkılaştırmıştı.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, 19 göçmenin yaşamını yitirmesini “trajedi" diye nitelemiş ancak Türkiye'nin iddialarını reddederek bu kişilerin ülkeye giriş yapmadığını öne sürmüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ise pazartesi yaptığı açıklamada, 2020'den bu yana Yunanistan'ın kayıt dışı 540 geri itme faaliyeti yürüttüğünü bildirdi. Grandi, Yunanistan'ın göçmenleri geri itmesine dair haberlerin hâlâ sürdüğünün altını çizdi.

Mitarakis buna cevaben Avrupa Birliği sınırlarını uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun olarak koruduklarını açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, hem Türkiye'ye hem de Yunanistan'a çağrı yaparak 19 göçmenin yaşamını yitirmesinin soruşturulmasını istedi. Lecrech iki tarafın işbirliği yaparak can kayıplarını önlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU