Rusya'nın katılımını yasaklamayan Eurovision tepki topladı: "Siyasi değil kültürel bir organizasyon"

Kiev, Moskova'nın katılımının iptal edilmesi için talepte bulunmuştu

28 yaşındaki Alina Paş, Kırım ziyaretinin ülkede tartışma yaratmasının ardından bu yılki Eurovizyon adaylığından çekildi (Instagram/@alinapash)

Kremlin-Kiev gerginliği sürerken, Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'nın temsil edilmesine izin verilebileceğine yönelik açıklama tepki topladı.

Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayıncılık Birliği (European Broadcasting Union –EBU) tarafından perşembe günü yapılan açıklamada, "Eurovision Şarkı Yarışması siyasi olmayan, kültürel bir organizasyon. Fakat EBU, Ukrayna'da şu anda yaşanan durumdan endişeli ve gelişmeleri yakından takip edecek" dendi.

EBU'nun duyurusunda şimdilik hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın katılımına dair bir engel olmadığı ifade edildi.

Ukrayna, 23 Şubat'ta EBU'ya başvuru yaparak Rusya'nın 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmamasını talep etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiev ayrıca Pervıy Kanal ve Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi kuruluşlarının EBU üyeliğinin askıya alınmasını da istemişti.

66. Eurovision Şarkı Yarışması'nın 10 Mayıs'ta İtalya'nın Torino kentinde düzenlenmesi planlanıyor.

Rusya'nın hangi adayla yarışmaya katılacağı henüz belli değil. Moskova'nın tercihini yapmak için mart ortasına kadar süresi var.

Ukrayna ise iki gün önce rap grubu Kalush Orchestra'yla yarışmaya katılacağını duyurmuştu. Grubun solisti Oleh Psiuk, "Her Ukraynalıya seçiminizi boşa çıkarmayacağımıza söz veriyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor zamanda varlığımızı tüm dünyada bilinir hale getireceğiz" demişti.

Rap grubu, Ukraynalı şarkıcı Alina Paş'ın Kırım'ı ziyaret ettiğinin ortaya çıkmasının ardından yarışmadan çekilmesiyle seçilmişti. 2014'te Rusya, Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı ilhak etmişti.

Dün sabah Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas bölgesine "barış gücü" göndererek askeri operasyon başlatmasıyla Moskova-Kiev arasındaki tansiyon yeni bir seviyeye yükseldi.

Putin dünkü açıklamasında başkent Kiev'e girmek gibi bir amaçlarının olmadığını vurgulasa da Rusya Savunma Bakanlığı bugün şehrin batıdan bloke edildiğini belirtti.



Independent Türkçe, CNN, BBC, Sputnik

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU