248 promil alkolle trafik kazası yapan iş insanı 8 yaşındaki Kutay'ın ölümüne sebep oldu, 30 gün yatıp çıktı

Yargıtay'ın onama kararından sonra 6 yıl 8 ay hapis cezası kesinleşen Özkan, infaz düzenlemesinden faydalandı ve 1 ay hapis yattı. Kutay'ın ailesinin avukatı Yağmur, "Bu dava zenginle fakirin, güçlüyle güçsüzün davasıydı" yorumunu yaptı

Kutay Zengingönül'ün annesi ve babası yıllardır adalet mücadelesi veriyor / Fotoğraf: Twitter

Bursa'da 2014 yılının mart ayında lüks aracıyla otoyolda zikzaklar çizerek ilerleyen iş insanı Mehmet Kamil Özkan, bir otomobile arkadan çarptı.

Özkan'ın çarptığı otomobilde  bulunan 8 yaşındaki Kutay Zengingönül hayatını kaybetti, annesi, babası ve kardeşi ağır yaralandı.

Yasal sınırın 5 katı fazla alkollüydü

Mehmet Kamil Özkan'ın, kazadan sonra yapılan alkol muayenesinde 2,48 promil alkollü olduğu tespit edildi. Yasal sınırın tam 5 katı fazla alkollü olan Özkan, bir gün bile gözaltında kalmadı. 

Açılan davada Özkan'ı önce dönemin AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, sonra da ünlü ceza hukukçusu Prof. Köksal Bayraktar savundu.

 

WhatsApp Image 2022-02-24 at 12.42.14.jpeg
Mehmet Kamil Özkan'ın kazadan hemen sonra yapılan alkol muayenesi / Görsel: Independent Türkçe

 

İyi hal indirimi uygulandı

Yargılamanın sonunda Özkan'a "taksirle ölüme sebep olma" suçundan önce 8 yıl hapis cezası verildi ardından iyi hal indirimi uygulanarak cezası 6 yıl 8 aya düşürüldü. 

Karardan sonra dönemin Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mesut Turan kararı temyiz etti. Turan'ın temyiz dilekçesinde, Mehmet Kamil Özkan'ın 248 promil alkolle araç kullandığı için Kutay Zengingönül'ün hayatını kaybetmesine, çok sayıda kişinin de yaralanmasına sebep olduğu gerekçesiyle "olası kastla ölüme sebep olma" suçundan cezalandırılması istendi. Ayrıca, "Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği cezada uygulanan iyi hal indiriminin adalet duygusunu sarstığı" belirtildi.

Yerel mahkemenin kararının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayla ilgili tebliğnamesinde, Özkan'a verilen cezada alt sınırdan uzaklaşılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onadı, infaz düzenlemesi sayesinde 1 ay hapis yattı

Dosyayı, aradan geçen 8 yıldan sonra karara bağlayan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bozma isteklerini dikkate almadı ve yerel mahkemenin iyi hal indirimli cezasını onadı. Yargıtay'ın onama kararından sonra iş insanı Mehmet Kamil Özkan 2021 yılının kasım ayında cezaevine girdi. Ancak 2020 yılında yapılan infaz düzenlemesiyle Özkan'ın cezasının yarısı indirildi. Kalan 3 yıl 4 aylık cezada ise yine infaz düzenlemesiyle getirilen 3 yıllık denetimli serbestlik hakkını kullanan Özkan, kalan 4 aylık cezasının 1 ayını kapalı cezaevinde geçirdi. Açık cezaevine aktarılan Özkan, pandemi izniyle birlikte hapishaneden çıktı. 
 

kutay zengingönül.jpg
Kutay Zengingönül, yaşasaydı 16 yaşında olacaktı / Fotoğraf: Facebook  


"Tazminat davası açacağız"

Zengingönül ailesinin avukatı Özgür Yağmur, Özkan hakkında çıkan kararı Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

"Kutay yaşasa şimdi 16 yaşında bir delikanlı olacaktı. Aşırı hız ve aşırı alkol sebebiyle Kutay'ı hayattan koparan Mehmet Kamil Özkan'ın aldığı 6 yıl 8 aylık ceza karşısında cezaevinde geçireceği süre sadece 30 gündü. O da bu süreyi kapalı cezaevinde geçirip pandemi izniyle evine döndü" diyen Yağmur, Özkan'a tazminat davası açacaklarını da belirtti. 

"Bu dava güçlüyle güçsüzün, zenginle fakirin davasıydı"

Yağmur, sözlerini şöyle tamamladı: 

Bu dava güçlüyle güçsüzün, zenginle fakirin, kısacası kısa çöple uzun çöpün davasıydı. 8 yıl süresince 1 günü dahi cezaevinde geçirmeyen Mehmet Kamil Özkan'ın nihayet, sadece 30 gün de olsa cezaevi yüzünü görmesi hangi duyguları ne kadar tatmin eder ya da soğutur, onu da kamuoyunun bırakmak gerekir.

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU