Kılıçdaroğlu’ndan Arınç’a: 13 bin lirayı beğenmiyorsun 18 bin liraya çıkıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğine getirilen Bülent Arınç'ın maaşının 13 bin liradan 18 bin liraya çıkarılmasıyla ilgili bir televizyon kanalında sarf ettiği edepsizler sözü ile ilgili değerlendirme yaptı:

Bülent Arınç Senin aldığın aylığı vatandaş veriyor. Vatandaş bu soruyu soracak sana. Suyu açarken 5 çeşit vergi ödüyoruz. Çocuğuma bez alırken vergi ödüyorum. 13 bini beğenmiyorsun 18 bine çıkıyor. Sonra çıkıp vatandaşa edepsiz diyorsun. Edep nedir bilir misin sen ?

“Enflasyonda uçtuk”

Kılıçdaroğlu seçimin ardından gelen zamlara da değindi: 

Şekere yüzde 16 zam, çaya yüzde 15 zam, elektriğe zam, doğal gaza zam, mazota zam, benzine zam her şeye zam gelecek. Erdoğan diyordu ki bana yetkiyi verin bakın bakalım bu fiyat artışıyla, bu enflasyonla nasıl mücadele edilir? Ee yetkiyi aldın yetkiden sonra ne oldu? 1 tablo yaptım. Tek adam mücadelesinin  sonunda ne düştü? Büyüme oranı düştü. Milli gelirimiz 66 milyar dolar düştü. Kişi başına gelir 10.590 dolardan 9.632 dolara düştü. TCMB’nin döviz rezervleri düştü. TL’nin döviz karşısında değeri düştü. TBMM çalışma kapasitesi düştü. Asgari ücret enflasyon karşısında eridi. Türkiye’nin üretim kapasitesi tahminlerin üstünde düştü. Enflasyon hayat pahalılığında uçtuk. Faizler arttı. İşsizlik arttı. 8.5 milyon işsizimiz arttı. Gecikme faizi arttı. 

Madımak Katliamının 26. yıl dönümü

Kılıçdaroğlu grup toplantısında 35 aydın, iki otel çalışanının hayatını kaybettiği Sivas'taki Madımak Katliamı'na da değindi:  

Bugün 2 Temmuz, Madımak olaylarına gelmek istiyorum. İnsanlar sazları ve sözleriyle, bazen panelleriyle, bazen şarkıları ve türküleriyle bir şeyler anlatmak istediler güzel Türkiye için. Hep o umudu beslediler. Ama 2 Temmuz'da Madımak'ta bir insanlık dramı yaşandı. İnsanlar diri diri yakıldı. Bunu unutmak mümkün değil, bunu unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bir insanı, düşüncesini, siyasi görüşünü beğenmeyebilirsiniz, hatta kimliğinden hoşlanmayabilirsiniz, şeklinden, saçından, giyiminden kuşamından hoşlanmayabilirsiniz ama bir insanı yakamazsınız, öldüremezsiniz.

 

Ergenekon davası 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ergenekon ve Balyoz davalarının uzun süre Türkiye'nin ana gündem maddelerini oluşturduğuna işaret etti, Ergenekon operasyonunun, Türkiye aydınlarına ve ordusuna yapılan bir kumpas olduğunu belirtti:

El bombasından yola çıkılarak orduya, gazetecilere ve aydınlara operasyonlar yapıldı. Tam 12 yıldır üretilen yalan, en sonunda 2019'da çöktü. Tamamının yalan olduğu mahkeme kararıyla sabit oldu. Bu sürede ne oldu? 60 bin kişinin telefonu dinlendi, 3 bin kişi hakkında takip yapıldı, 588 kişi tutuklanıp hapse atıldı, 1360 kişi ifadeye çağrıldı, 7 kişi ifadesini vermeden öldü, 7 kişi kanser oldu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı 'terörist' diye hapse atıldı. 12 yıl sonra 'pardon, bir yanlışlık oldu.' diyoruz. Özür diliyoruz. 12 yılda bu ailelerin çektiği dramın, hapishanede ölenlerin, Ali Tatar, Ergenekon'un kasası' dedikleri Kuddusi Okkır, Türkan Saylan, Erhan Göksel'in hesabını kim verecek? Bütün bunları 'unuttuk' diye bir tarafa bırakmayacağız. Hep adalet, hak, hukuk dedik. Adaleti, hakkı ve hukuku sadece kendimiz istiyorsak namerdiz. Sadece kendimiz için değil, 82 milyon için istiyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU