İhsanullah ve Lütfullah: Yakın zamana kadar kız kardeş olan iki erkek kardeş

"Arkadaşlarımız, erkek olduğumuzu söyleyerek bizden uzak duruyor"

Cinsiyet değişikliği operasyonu geçiren kardeşler, yeni kimliklerinin çıkmasını bekliyor. Fotoğraf: Independent Farsça

İki kardeş çok değil yakın zamana kadar kız isimleri taşıyordu: Amine ve Medine. Şimdilerdeyse yeni erkek isimleri İhsanullah ve Lütfullah diye çağrılıyorlar. İhsanullah 14, Lütfullah 11 yaşında. Bunca yıl kız çocuğu olarak yaşadılar, kız çocuğu kıyafetleri giydiler ve kız çocuklarının gittiği okullara gittiler. Anlattıklarına göre kendilerini hiçbir zaman erkek gibi hissetmemişlerdi ta ki yaşları ilerledikçe akrabaları ve arkadaşları onların erkek olduğunu söylemeye başlayana dek. 

Independent Farsça'ya konuşan İhsanullah, “Okuldayken sınıf arkadaşlarımın ‘Sen erkeksin’ demesi beni üzerdi. Alay ederek 'Tam bir erkek gibisin. Sakalın bıyığın var, bizim yanımızda oturmaman lazım’ derlerdi. Bu tür davranışlar çok üzücüydü” ifadelerini kullandı. 

Lütfullah da tacizden uzak değildi: “Sınıfta nereye oturacağımı bilmiyordum. Sırada kız arkadaşlarımın yanına oturmaya çalıştığımda çoğu zaman 'Sen erkeksin' diyerek buna izin vermezlerdi.”

Çocukların ergenliğe yaklaştıkça sesleri kalınlaşırken, yüzlerindeki kıllar da arttı. Kız arkadaşları “Siz erkeksiniz” diyerek onlardan uzaklaşmaya başladı. Bu durum kendileri ve aileleri için üzücüydü.

Çocukların annesi Independent Farsça'ya yaptığı açıklamada “Çocuklarımın bazı sorunları olduğunu biliyordum ancak kız olmadıklarına inanamadım. Büyüyüp ergenliğe ulaştıklarında en büyük oğlum genital bölgesindeki şiddetli ağrıdan yakınmaya başladı. Babamla konuştuk, o da bize yardımcı olabilecek bir doktor aramaya koyuldu” diye konuştu.

Çocukların dedesi nihayet bir doktor buldu. İnsanların tepkisinden endişe ettikleri için onları doktora gizlice götürdü. Doktor aileye çocukların cinsiyet değiştirme operasyonu geçirmesi gerektiğini söyledi. Üzerinde bir süre düşündüler ve sonunda yaptırmaya kararlarını verdiler.

Çocuklar iki haftadan az bir zaman önce Afganistan’ın başkenti Kabil'deki özel bir hastanede cinsiyet değiştirme operasyonu geçirdi. Lütfullah'ın ameliyatı 5, İhsanullah'ınkiyse 4 saat sürdü.

Arkadaşları ve akrabaları ilk başta şaşırdı. Cinsiyet değişikliği operasyonunun mümkün olduğuna inanamadılar. İnsanların tepkisi ne olursa olsun İhsanullah ve Lütfullah’ın ebeveynleri sonuçlardan çok memnun.

Anneleri şunları söyledi:

Amcaları her birine birer erkek çocuk elbisesi aldı, sahip oldukları tek şey buydu. Ben de geçen gün pazardan biraz kumaş aldım ve terziden mümkün olduğunca hızlı biçimde erkek çocuk kıyafetleri dikmesini istedim.

 

Şimdi İhsanullah ve Lütfullah'ın hayatında yeni bir sayfa açılıyor. Halletmeleri gereken bir tek resmi isim değişikliği kaldı. Kimliklerinde halen Amine ve Medine olarak anıldıkları için çocukların erkek okuluna gitmelerine izin verilmiyor. Ebeveynlerine göre isim değişikliği uzun zaman alabilir. İhsanullah ve Lütfullah isimleri resmi olarak değiştirilinceye kadar okula gidemeyecek. Bir erkek okulunda eğitimlerine devam edebilmeleri için yeni kimliklerini elde edene kadar bekleyecekler.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU