Hafızanızı güçlendirmenizi sağlayacak üç beyin egzersizi

Sinirbilimci Amishi Jha, genellikle hafızayla ilişkili olduğu düşünülen sorunların aslında dikkatle ilgili olduğunu söyledi

Bilim insanı Amishi Jha, hafızanın aslında dikkatle ilgili olduğunu söyledi (Unsplash)

Psikolog ve sinirbilimci Amishi Jha, hafızayı güçlendirmeyi sağlayan beyin egzersizlerini paylaştı.

ABD'deki Miami Üniversitesi'nin psikoloji bölümünden Jha, genellikle hafızayla ilişkili olduğu düşünülen sorunların aslında dikkatle ilgili olduğunu belirtti.

Zihin ve dikkat üzerine çalışan sinirbilimci, hafızayı güçlendirmeye yönelik üç egzersiz kaleme aldı:

1 - Prova

Az önce yeni iş arkadaşınızın size kendini tanıtırken söylediği ismi, katıldığınız iş eğitimindeki en önemli hususlar ve az önce yaşadığınız eğlenceli bir deneyim hakkındaki detaylar gibi bilgilerin tekrar üzerinden geçmek için dikkatinizi kullanın.

Okulda okuma fişiyle çalıştığınız zaman bu aslında bir provaydı. Bir aile düğünü, kutlamalar ya da yediğiniz bir kekin tadı gibi sizi neşelendiren ya da üzen bir anın detaylarını gözden geçirmek de aslında bir prova.

2 - Detaylandırma

Detaylandırma, dikkati kullanarak yeni deneyim ve bilgileri halihazırda bildiğiniz ya da hatırladığınız şeylerle ilişkilendirme süreci. Bu şekilde detaylandırma yaparak hatıraları çok daha zengin şekilde zihninizde tutabilirsiniz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin, gözünüzde bir ahtapot canlandırın. Şimdi size, "Bir ahtapotun üç kalbi olur" diyorum. Eğer bunu önceden bilmiyorsanız, şimdi bu yazıyı okurken bu yeni bilgiyi sahip olduğunuz ahtapot imajıyla birleştiriyorsunuz.

Bir dahaki sefere bir ahtapot gördüğünüzde ya da ahtapotun olduğu bir video izlediğinizde, bunu aniden hatırlayarak yanınızdaki kişiye dönüp, "Ahtapotların üç kalbi olduğunu biliyor muydun?" diyebilirsiniz.

3 - Sağlamlaştırma

Yukarda anlatılan iki aşama, ilksel anı oluşumunu sağlıyor. Fakat bu aşamalardan geçip, uzun dönemli hafıza olarak da bilinen ve bilgilerin zaman içinde daha dayanıklı halde saklanmasını sağlayan depolamayı oluşturmak için sağlamlaştırma gerekli.

Sağlamlaştırma, hedeflenmiş beyin aktivitesini tekrar canlandırarak hafızanın yapı taşlarını kodlayan belirli birtakım sinirler arasında bağlantılar oluşturmayı içeriyor. Bu tekrar canlandırmalar, uzun dönemli hafıza izlerinin sağlamlaşmasını sağlıyor.



Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU