Fenerbahçe tur için sahaya çıkıyor... "Şansı az ama Avrupa platformunda önemli sonuçlar aldığı da bir gerçek"

Sarı-lacivertliler, Avrupa'da kader maçına çıkıyor. Spor yazarı Faik Çetiner, Konferans Ligi play-off turu rövanş maçında Slavia Prag'a konuk olacak Fenerbahçe'nin son durumunu yorumladı

Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi son 16 turu play-off eşleşmesi rövanş karşılaşmasında Slavia Prag'a konuk oluyor / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki üç numaralı organizasyonu UEFA Konferans Ligi'nde mücadele eden Fenerbahçe, Slavia Prag ile tamam mı devam mı maçına çıkıyor.

Prag'daki Eden Arena'da oynanacak müsabaka 24 Şubat Perşembe akşamı saat 23.00'te başlayacak. 

Birleşik Krallık'tan Chris Kavanagh'ın yöneteceği müsabakada Constantine Hatzidakis ile Harry Lennard yardımcı, Andy Madley ise dördüncü hakem olarak görev alacak.

Kadıköy'de oynanan play-off turu ilk maçında Fenerbahçe, rakibine 3-2 yenildi. Alınan bu skor, sarı-lacivertlilerin ilk kez boy gösterdiği bu organizasyondaki ilk yenilgisi oldu.  

 

 

İstanbul temsilcisinin bu yenilgisi, Türkiye'nin UEFA sıralamasındaki yerine de olumsuz etki ederek 16. sıraya gerilemesine neden olmuştu.

Türkiye, bu sezonu UEFA ülkeler sıralamasında 15. sırada tamamlayamazsa 2022-23 sezonunda Türk temsilcilerinin Avrupa'daki temsiliyeti de tehlikeye girecek.

Fenerbahçe'de turu geçme hesapları

24 Şubat'ta Prag'da oynanacak rövanş maçı, son 16 turuna yükselecek takımı belirleyecek.

Slavia Prag-Fenerbahçe maçından çıkacak tüm beraberlikler ve galibiyet ev sahibi ekibe tur atlatacak. 

3-2'lik Fenerbahçe galibiyeti maçı uzatmalara götürecek. 

Deplasman golü kuralının avantaj olmaktan çıkarıldığı organizasyonda iki maçın toplam skoru, tur atlayan takımı belirleyecek.

2 ve üstü her farklı galibiyet, Fenerbahçe'yi son 16 turuna taşıyacak.

 

 

Eksikler can sıkıyor

Fenerbahçe'de birçok oyuncu, Çekya ekibi karşısında takımlarına destek olamayacak.

Sarı-lacivertlilerde Luiz Gustavo, Mesut Özil ve Filip Novak sakatlıkları, Miha Zajc ise kart cezası nedeniyle karşılaşmada yer alamayacak.

Öte yandan UEFA listesine isimleri yazılmayan Miguel Crespo ile Diego Rossi de takımdan uzak kalacak.

Sakatlıkları geçen İrfan Can Kahveci ile Kim Min-jae, Prag kamp kadrosuna dahil edilirken, belinden yaşadığı sakatlığı atlatan ve takımla çalışmalara başlayan Mesut Özil, tedbir amaçlı kamp kadrosunda yer almadı.

 

Faik Çetiner-Twitter.jpg
Faik Çetiner / Fotoğraf: Twitter

 

"Fenerbahçe'nin şansı zor ama Avrupa platformunda önemli sonuçlar aldığı da bir gerçek"

Spor yazarı Faik Çetiner, Slavia Prag'a konuk olacak Fenerbahçe'nin son durumunu ve tur şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Slavia Prag karşısında Fenerbahçe'nin şansının olduğunu dile getiren Çetiner, karşılaşmayla ilgili, "Esasında avantajlarını tamamen kaybetmiş, çok zor bir 90 dakikaya çıkıyor. Bana göre Kadıköy'de şansını büyük ölçüde kaybetti" dedi.

Fenerbahçe'nin karşısındaki ekibin de yabana atılacak bir takım olmadığını belirten Çetiner,  "Takım oyununu çok iyi oynayan bir ekip. Onların da tabii ki Fenerbahçe'ye karşı tedbirli oynayacakları kesin. Fenerbahçe'nin şansını çok zayıf görüyorum. Fenerbahçe takımı kazanmak için ne yapacak? Hücum oynayacak. Hücum oynadığı zaman doğru dürüst sağ beki yok, sol beki yok. Defans kurgusu Szalai ve Kim'e bağlı. Geride çok geniş alanlar bırakırsa rakibin ani atak yapacak çok oyuncusu var. İlk maçta da böyle oldu. 1-1'den sonra iki ani atakta iki gol yedi Fenerbahçe. O bakımdan maç Kadıköy'de berabere bitse kontrollü bir oyun olsa daha fazla şansı vardı" diye konuştu.  

 

Zajc-AA.jpg
Zajc, kart cezası nedeniyle müsabakada forma giyemeyecek / Fotoğraf: AA

 

"Gustavo, Zajc, Crespo yok, defansif özellikleri olmayan bir orta saha olacak"

Fenerbahçe'nin Avrupa'da kendini gösterebilecek oyunculardan kurulu bir kadrosu olduğuna vurgu yapan Çetiner, takımdaki eksiklere değinerek, "Fenerbahçe'nin kadrosundaki oyuncular, Avrupa platformuna kendilerini gösterebilecek oyuncular. Tabii en büyük eksiklerinden biri de Crespo'nun olmayışı. Orta alan direncini nasıl sağlayacak? Gustavo, Zajc, Crespo yok. Defansif özellikleri olmayan bir orta saha olacak. Oynarsa Sosa'ya ne kadar güvenirsin bu konuda? O bakımdan kadro açısından da kötü yakalandı, eksik yakalandı Fenerbahçe. Şansı zor ama futbolda her zaman Fenerbahçe'nin Avrupa platformunda çok önemli sonuçlar aldığı bir gerçek. Ama bu takım onu başarır şimdilik çok zor gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Arda'yı ilk 11 başlatır mı bilemem ama başlatması lazım"

Fenerbahçe'nin Prag'a götürdüğü kamp kadrosunda gençlere yer vermesini de değerlendiren Çetiner, şunları kaydetti:

Tahmin ediyorum orada bir tek Arda şans bulabilir. Diğerlerinin şans bulması mümkün değil. Arda'yı ilk 11 başlatır mı bilemem ama başlatması lazım. Çünkü en azından heyecanlanmıyor Fenerbahçe'de oynuyorum diye. O yaşta bir oyuncu için o çok büyük bir özellik. Zaten bu eldeki eksik kadronun içinde de Arda eğer orada ilk 11 başlamıyorsa yine sıkıntı var demektir. Mesela Çağatay Kurukalıp eğer Ferdi Kadıoğlu cezalı olmasa acaba oynayacak mıydı Hatay maçında? Ben merak ediyorum. Yani yine Ferdi sol bek mi oynayacaktı? Ya da Çağatay yerine orada Ferdi önde mi oynayacaktı? Sorun cevabını henüz bulmuş değiliz. Şimdi bu hafta Kasımpaşa maçı var. Ferdi de var, Çağatay da var. Bakalım İsmail Kartal ne yapacak? Gerçi yarın ki maçta Çağatay yok, sol bekte yine herhalde Ferdi, sağ bekte Nazım oynayacak. Belli bir takım. Yani defansı, kurgusu olmayan bir takımın da sağ bek, sol bek hala yok ve lig bitiyor. Nazım varla yok arası. Zor işi. Gençlerden de dediğim gibi bir tek Arda şans bulması lazım ki banko oynamalı bence.

 

 

"Dikkat ettiğim şu: Arda pek havalanacak bir tip değil, öyle bir yapısı yok"

16 yaşındaki Arda Güler'in hafta boyunca medyada sık sık yer almasının futbolcuyu olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini de yorumlayan Çetiner, "Onu da göreceğiz. O esasında bir yerde iyi oldu. Bu kadar haber çıkması, bütün gazetelerde manşet olması. Bilmiyorum psikolojik destek alıyor mu? Ailesi nasıl yardımcı oluyor? Fenerbahçe Kulübü ne yapıyor? Zaten mesele o. Arda'yı hazırlamak. Eğer Arda'da böyle çabuk havalanırsa o da kaybeder. Benim dikkat ettiğim şu: Arda pek havalanacak bir tip değil. Mesela Muhammet'te o var. Hatta yazmıştım bir maçtan sonra 'havalandı' diye. Muhammet Gümüşkaya'da o var ama Arda'da o öyle bir yapı yok. O bakımdan onun şansı olabilir" yorumunu yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Fenerbahçeli şimdi tekrar gençler oynayacak mı diye bakıyor"

Slavia Prag maçında alınacak olumsuz bir sonucun taraftarı, teknik direktörü veya yönetimi etkilemeyeceğini aktaran Çetiner, sözlerini şöyle noktaladı:

Hiç kimsenin umurunda değil Fenerbahçe'nin Konferans Ligi'ni Süper Lig kupasını alması. Fenerbahçeli, Löw mü Jesus mu gelecek, başkan ne yapacak diye bakıyor. Lig falan kimsenin umurunda değil. Dediğim gibi Arda'yla Çağatay oynamasaydı Hatay maçına 500 kişi gitmezdi. Bu hafta da elenebilir olabilir. Eksik filan denilebilir. Fenerbahçeli şimdi tekrar yeni gençleri oynatacak mı? Gençler oynayacak mı diye bakıyor. Fenerbahçe'nin şöyle bir şansı var onun farkında değil: Fenerbahçe, Avrupa'ya gitmesi için ilk 4'e girmesi lazım. İlk 4'e girme şansı yüzde 80. O konuda rakipleri de çok iyi değil. Başakşehir1 iyi Konya iyi orada zorlayacak dördüncü takım Fenerbahçe. Başka takımlar yok o sıralamada Beşiktaş da dahil.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU