Çağrılara rağmen hükümet yapmadı, belediyeler devreye girdi... Bazı belediyeler, YKS'ye girecek öğrencilerin sınav ücretlerini ödeyeceklerini duyurdu

YKS başvuruları 7 Mart'ta son bulacak. Öğrenciler, başvuru sırasında istenen sınav ücretinin alınmamasını istiyor, çağrılarda bulunuyor. Bazı belediyeler adım atarak sınav ücretlerini karşılayacaklarını açıkladı

Çağrılara rağmen hükümet yapmadı, belediyeler devreye girdi / Fotoğraf: AA

Yılda 2 milyondan fazla öğrencinin ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonunun başvurular 11 Şubat'ta başladı.

Milyonlarca genç, bir üniversiteye kayıt yaptırabilmek için iki sınava giriyor.

Bunlar: birinci basamak sınavı olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT).

İlk sınav olan TYT'yi geçenler daha sonra AYT'ye giriyorlardı.

İlk sınavın baraj puanı 150, ikinci imtihanın baraj puanı ise 180'di. 

İktidar baraj puanı nedeniyle çok insanın elendiği ve sayıları 207'yi bulan üniversitelerdeki kontenjanın boş kaldığı gerekçesiyle geçen günlerde baraj puanını kaldırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

İki sınavda toplanan para 60 milyon lirayı buluyor

Kimisi üniversite sınavının kaldırılması kimisi ise sınavlara girmek için alınan ücrete son verilmesini istedi. 

Ancak tüm çağrılara rağmen sınav ücreti kaldırılmadı. Zira bu yolla ciddi bir meblağ toplanıyor. 

2021 yılında YKS'ye 2 milyon 607 binden fazla öğrenci sınav girdi. 

Bu sayının 2022'de daha da artacağı tahmin ediliyor.

Çünkü, Türkiye'de her yıl sınava giren öğrenci sayısı bir öncesi yıla göre daha da artarak bugünlere gelindi. 

İşte 2 milyon 607 binden fazla öğrencinin gireceği sınav için başvuru sırasında para alınıyor. 

Bir öğrenci her sınav oturumu için 115 lira ödeme yapmak zorunda. Bu sene baraj puanı olmadığı için sınava girecek her öğrenci hem TYT hem de AYT için ayrı ayrı para ödeyecek. 

Dolayısıyla basit bir hesap yapıldığında sadece iki sınav için 230 lira ödeme yapılacağı göz önünde bulundurulduğu 59 milyon 961 bin lira para toplanıyor.

Bu devlet için küçük bir rakam olabilir ama birden çok sınava giren öğrenciler için büyük bir bedel. 

 

YKS'ye girecek öğrencilerin yüklerini belediyeler azaltabilir
YKS'ye girecek öğrencilerin yüklerini belediyeler azaltabilir / Fotoğraf: AA

 

AK Parti'li milletvekili "müjde" diye açıkladı

Öğrenciler, başvurunun sona ermesine günler kala bu ücretin alınmasına son verilmesini istiyor. 

Öğrencilerin seslerini bazı belediyeler duydu. İstanbul'un Bahçelievler Belediyesi sınava girecek tüm öğrencilerin sınav ücretinin ödeneceğini açıkladı. 

Bu durumu AK Parti İstanbul Milletvekili Rumeysa Kadak, "müjde" olarak duyurdu. 

Kadak, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 

"Arkadaşlar bu müjde ilk kez duyuruluyor! Lütfen Bahçelievler'de ikamet eden arkadaşlarımıza ulaştıralım! 
YKS'ye girecek arkadaşlarımızın sınav ücretlerini belediyemiz karşılayacak. +1 müjdemiz daha var! 
Çok teşekkür ederiz Sn başkanım @DrHakanBahadir" 

 

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de öğrencilerin sınav ücretini karşılayacaklarını söyledi. 

Seçer, "Zor günlerinde çocuklarımızın yanındayım. Üniversiteye hazırlık kurslarımıza devam eden 4 bin 318 öğrenci ile Halk Kart desteğimizden yararlanan 12 bin 715 dar gelirli ailenin çocuklarının üniversite sınavına giriş ücretini biz ödüyoruz" şeklinde bir paylaşımda bulundu. 

 

 

Aslında öğrenciler sadece iki sınava girmiyor. Yabancı dil sınavlarına da ilgi gösteriyorlar. Bu sınav için de ayrıca ücret alınıyor. 

Belediyelerin yanı sıra kimi kurum ve kuruluşların yöneticileri de öğrencilerin yüklerinin hafifletilmesi gerektiğini belirtti. 

“Öğrencilerimize her fırsatta destek olmaya çalışıyoruz”

Independent Türkçe’ye konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, eğitime her fırsatta destek olmaya çaba sarf ettiklerini söyledi.

 

Hakan Bahadır
Hakan Bahadır / Fotoğraf: Bahçelievler Belediyesi

 

Eğitim ve öğretim döneminin başında binlerce öğrenciye kırtasiye yardımı verdiklerini kaydeden Dr. Bahadır, “Bunun yanı sıra üniversiteye ilk kez başlayan ve devam eden binlerce öğrencimize 1200’er TL kampüs harçlığı verdik. Ayrıca başka şehirlerden gelip eğitim hayatlarını İstanbul’da devam edip ilçemizde ikamet eden öğrencilerimizin elektrik, su ve doğalgaz faturalarına destek oluyoruz” bilgisini paylaştı.

Hizmetin tüm yerel yönetimlere örnek olmasını temenni ettiklerini ifade eden Bahadır, “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’müzden aldığımız verilere göre lise son sınıfta okuyan yaklaşık 6 Bin öğrencimiz var. Sınava girecek tüm lise son sınıf öğrencilerimizin her iki sınav giriş ücretini üstleneceğiz. Tüm gençlerimize şimdiden başarılar dilerim” temennisinde bulundu.

"Sınav ve ücretler kaldırılmalı"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, sınav ücretlerinin kaldırılması gerektiği görüşünde.

 

Nejla Kurul
Nejla Kurul / Fotoğraf: Twitter

 

Yükseköğretime geçişte barajın kaldırılması konusunun tartışıldığı dönemde kamuoyuna bir açıklama yaptıklarını kaydeden Kurul, "Madem çocuklarımızı önemseyen, dikkate alan ve onların üniversiteye erişimini kolaylaştıracak süreçler işletmek istiyorsunuz bunun ilk adımı sınav ücretlerinin kaldırılmasından geçtiği söyledik" dedi.

Yükseköğrenimin bir hak olduğunu ve bu hakka ulaşabilmek için zorunlu olarak konmuş sınavlara girişi ücret engeliyle azaltmaya çalışanın eğitim hakkının engellenmesi anlamına geldiğini ifade eden Kurul, "Türkiye sınavları ücretsiz yapabilecek kaynaklara sahip. Hepimiz geçmişte soruların çalındığını biliyoruz, davalar sürüyor. Merkezi sınavlar aşamalı biçimde kaldırılmalı" dedi ve ekledi:

"Ücretleri karşılayan belediyeler önemli bir fedakarlık yapıyorlar. Yükseköğretime girecek öğrenci ve aileleri, sınav ve ücretlerinin kaldırılma talebini yükseltmesi gerekir. Eğitim-Sen olarak öğrencilerimizin yanındayız. Öğrencilerimizin sınav ücretleri kamu yoluyla karşılanmalıdır, çünkü bu eğitim hakkıdır."

"Kariyer sınavları dışındaki bazı zorunlu sınavlar ücretsiz yapılabilmeli"

Çağrıda bulunanlardan biri de Öğretim Elemanları SENDİKASI (ÖGESEN) ve Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) Genel Başkanı Antropolog Dr. Vahdet Özkoçak. 

 

Vahdet Özkoçak
Vahdet Özkoçak / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Özkocak'a göre üniversite sınavını ücretsiz yapmak çok kolay. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) en fazla kar eden kurumlarımızdan biri olduğunu aktaran Özkocak, "Sınavların ücretsiz yapılması çok zor bir şey değildir. 
Tahminime göre hükümette bununla ilgili bir açıklama yapacak. Öğrencilerin ücretsiz sınava girebilmesi konusunda belediyelerin destekleri arttıkça hükümetin buna dair bir karar alacağını düşünüyorum ki alınması da gerekir" dedi. 

"Kariyer sınavları dışındaki bazı zorunlu sınavlar ücretsiz yapılabilmeli" diyen Vahdet Özkoçak, "ÖSYM'nin kar etme dışında bu sınavları ücretsiz yaparak devlete katkı olarak vereceği işlemleri aslında öğrencilerimize ücretsiz yapma eğilimine gideceğini düşünmekteyiz. Bu olursa ÖSYM'yi destekleriz. Bu kararı almış olan belediyelerimizi şimdiden tebrik ediyor, sayının daha da artmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU