Faruk Bildirici'den Nevşin Mengü'ye "reklam" eleştirisi… Gazeteciler ne diyor?

Bildirici'nin "Bir gazeteci olarak mesleğinin güvenilirliğini bir ürünün pazarlaması için kullanması meslek ilkelerine aykırı" ifadelerine gazetecilerden eleştiri geldi

Fotoğraflar: Twitter

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, gazeteci Nevşin Mengü’nün sosyal medya hesabından reklam yaptığını, bunun meslek ilkelerine aykırı olduğu görüşünü dile getirdi.

Bildirici, Twitter hesabından yaptığı açıklamada mesajda Nevşin Mengü’nün Instagram hesabında paylaştığı bir mesajı eleştirdi. Bildirici'nin ifadeleri şöyle:

Nevşin Mengü, örtülü reklam yerine artık "#işbirliği etiketi de ekleyerek açıkça reklam yapmaya başlamış. Instagram hesabında bir vitamin desteğinin reklamını yapıyor. Bir gazeteci olarak mesleğinin güvenilirliğini bir ürünün pazarlaması için kullanması meslek ilkelerine aykırı.

Mengü'den yanıt: Ben mecrayım, bizim patronumuz yok

Gazeteci Nevşin Mengü, Bildirici'ye, "Ben mecrayım, bizim patronumuz yok, bunu Faruk Beylerin jenerasyonu anlayamıyor" yanıtını verdi. 

Mengü şunları kaydetti: 

Faruk Bildirici ‘Gazeteciler reklam alıyorlar, etik değil demiş.’ Sene 2022 ve bizim gazetecilik yaptığımız, yayıncılık yaptığımız mecralar değişti. Ben kendim bir mecrayım. Bizim patronumuz yok. Elimizden geldiğince güzel bir şey yapmaya çalışıyoruz. Kendi patronumuz kendimiz. Bize maaş ödeyen yok. Biz iş yapıyoruz, fatura kesiyoruz, şirketimizi döndürüyoruz.

Medya çalışanları ne dedi?

Bildirici'nin paylaşımının ardından gazeteciler, konu hakkındaki fikirlerini paylaştılar. Genel olarak Bildirici'ye eleştiri içeren bu mesajlardan bazıları şöyle:

Şafak Coştu: Gerçekten duyduğum en gereksiz yorum. Etik etik diyerek insanların yaşamak zorunda olduğunu hiçe sayıyorsunuz. Size göre her iş “vicdanla” yapılmalı insanlar taş mı yesin peki? Instagram hesabı da kişisel hesaptır, istediği ürünün reklamını yapabilir.

Oben Budak: Faruk Bey aşırı sıkıcısınız. Siz ve yaşıtlarınızın demode görüşleri yüzünden gazete kalmadı, biraz mesleğinizi update mi etseniz? Zamanında Hürriyet’te parayla yapılan röportajları, köşelere parayla giren mekanları, filmleri vs eleştirseniz belki bir inandırıcılığınız olurdu!

Şafak Ongan: Yorumları okumanızı tavsiye ederim. Biraz yeni bakış açısı geliştirmeniz gerekebilir!

Gökhan Özbek: Faruk Bey bir türlü bağımsız gazetecilik kavramını kabullenmiyor. Artık  Nevşin Mengü dahil bağımsız gazeteciler hem içerik üreticisi, hem gazeteci, hem kanal… İşbirliği de yapacaklar, reklam da alacaklar. Bunda sorun yok. Bence Faruk Bey bu kavramı taraflardan dinlemeli.

Onur Öncü: Kendi kişisel Instagram hesabından bunu yapması kadar doğal ne olabilir? Gereksiz bir tartışma

Gökhan Kaya: Ben katılmıyorum, gazetecilik değişti, pek çok gazeteci bir kurum altında çalışmıyor. Reklamı şirket alacağına birey almış. Haber yayınında araya reklam girdiğini düşünün.

Serdar Özsoy: Hep anlatmaya çalıştığım şey bu işte. Gazetecilere halk sahip çıkmalı. Gazetecilik de PR yerine halk için yapılmalı.

Cüneyt Özdemir: Faruk Bey Nevşin'in bu postunda neye itiraz ediyorsunuz bizi biraz daha aydınlatır mısınız? İşbirliği yerine 'advertorial' ya da 'bu bir ilandır' yazsa bir problem yok muydu? Fark ne? Yeni kurulan medya düzeninde gazetecilerin gelir kaynağını nasıl oluşturmasını düşünüyorsunuz? Bu alıntı yaptığınız metne de ayrıca itirazım var. İşadamlarına ihtiyaç duymadan gazeteciler nasıl bir gelir modeli oluşturacaklar bunu da belirtir misiniz? İş adamlarının ya da çeşitli fonların gazetecilği 'satın' aldığı bir dönemde bu eleştirileriniz alkış alsa da gerçekçi değil. Eğer bir medya ombudsmanı olarak 'yeni medya'da kabul görecekseniz yaslandığınız bu ilkeleri de bir kez daha gözden geçirmenizi size saygı duyan bir gazeteci olarak tavsiye ederim. Bunların bazıları (kutsal metinler değil ve) tartışmaya açık duruma gelmiş 'referanslar' olabilir!

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU