Çin, ABD ve İngiltere’nin Hong Kong tutumuna tepki gösterdi

Çin, Hong Kong’da yapılan şiddetli protestoların ardından diğer devletlerin Hong Kong Özel İdare Bölgesi içişlerine müdahale etmemesi gerektiğini açıkladı

Dün Hong Kong’taki parlamento binası baskını sırasında çatışmalar yaşandı ve göz yaşartıcı gaz kullanıldı / Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump’ın pazartesi günü parlamentoya baskın yapan göstericilerin demokrasi arayışında olduğunu söylemesinin ardından Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang yaptığı açıklamada, ABD’nin şiddet ve kanuna aykırı olayları hiçbir şekilde desteklememesi gerektiğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Ofisi ise, Pekin’in ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin (AB), Hong Kong’daki göstericileri desteklemek için yaptığı açıklamalardan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

Açıklamada, “Ülkenizde büyük çaplı gösteriler olduğunda, polis kalabalığı dağıtmak için zırhlı araçlar, TOMA, cop, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle müdahale etmekten çekinmez. Peki, neden Hong Kong’daki şiddet suçlularına karşı hoşgörülüsünüz?” ifadelerini kullandı.

Çin, diğer ülkelerin kendi içişlerine ve Hong Kong’un içişlerine müdahale etmek için insan haklarını ‘kılıf’ olarak kullandığını ifade ederek, yabancı hükümetlere yanlış tutumlarını ve açıklamalarını derhal durdurma çağrısında bulundu.

Çin ayrıca, Pazar ve Pazartesi günü düzenlenen Hong Kong’daki şiddetli protestoları kınayarak, bu protestoların şehir yönetimine karşı "açık bir meydan okuma" olduğunu belirtti.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi Başyöneticisi Carrie Lam, Hong Kong'dakilerin yargılanmak için Çin'e gönderilmesini öngören yasa tasarısını süresiz olarak askıya aldı fakat göstericiler bununla ikna olmadı ve tasarının tamamen kaldırılmasını talep etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Zeynep Kansu

DAHA FAZLA HABER OKU