ABD büyükelçiliğinden Putin’in "Ukrayna tamamen Rusya tarafından kuruldu" açıklamasına fotoğraflı yanıt

Sosyal medyadan paylaşılan görsele Kiev’deki dini bir yapı eklendi ve Moskova’nın henüz şehirleşmediği vurgulandı

Görsel: Twitter

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “Ukrayna tamamen Rusya tarafından, hatta Bolşevik, Komünist Rusya tarafından kuruldu” açıklamasına ABD’nin Kiev Büyükelçiliği hazırlanan bir görselle yanıt verdi.

Putin, Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların yönetimlerini tanıyan kararını açıkladığı halka hitabında, Ukrayna'nın kuruluşundan, Sovyetler Birliği'nin yıkılışına, Ukrayna'nın içindeki siyasi durumdan, Donbas'taki çatışmalara kadar geniş bir yelpazede değerlendirmelerde bulunmuştu.

“Ukrayna'nın tamamen Rusya tarafından, hatta Bolşevik, Komünist Rusya tarafından kurulduğu gerçeğinden başlıyorum” diyen Putin şu ifadeleri kullanmıştı:

Bu süreç, 1917 devriminden hemen sonra başladı. Lenin ve arkadaşları bunu Rusya'nın kendisine karşı çok kaba bir şekilde, kendi tarihsel topraklarının bir kısmını ayırarak, ondan kopararak yaptılar. Elbette kimse orada yaşayan milyonlarca insana bir şey sormadı. Ardından, Büyük Vatanseverlik Savaşı arifesinde ve sonrasında, Stalin zaten SSCB'yi (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) birleştirdi ve daha önce Polonya, Romanya ve Macaristan'a ait olan bazı toprakları Ukrayna'ya devretti. Aynı zamanda, bir tür tazminat olarak Stalin, Polonya'ya Alman topraklarının bir kısmını verdi. 1954'te Kruşçev nedense Kırım'ı Rusya'dan aldı ve Ukrayna'ya hediye etti. Aslında, Sovyet Ukrayna toprakları böyle oluştu. Ancak, burada SSCB'nin kuruluşunun başlangıç dönemine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Bunun bizim için aşırı derecede önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, konuya uzaktan giriş yapmam gerekecek.

ABD büyükelçiliğinden yanıt

ABD’nin Kiev Büyükelçiliği,  St. Michael Altın Kubbeli Katedral’inin 4 farklı yıldaki görseline yer verdiği paylaşımda Rusya’nın başkenti Moskova’nın aynı dönemlerde henüz yapılaşmadığına vurgu yaptı.

Söz konusu paylaşımın altına ise sosyal medya kullanıcıları, 18. yüzyılda kurulan ABD’nin tarihine atıfta bulunarak çadır görseli ekledi.

Altın Kubbeli Katedral

Altın kubbesiyle dikkati çeken Saint Michael Katedrali, Kiev’deki en önemli dini yapılardan biri. Açık kaynaklarda yer alan bilgilere göre 1108 yılında inşası başlanan ibadethanenin yapımı 5 yıl sürmüş ve 1113 yılında açılışı yapılmış.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU