Putin: Rusya eski Sovyet ülkelerinin egemenliğini hep desteklemiştir, Ukrayna bir istisna

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna toprakları, üçüncü ülkeler tarafından Rusya Federasyonu için tehdit oluşturmak adına kullanılıyor" diye konuştu

Fotoğraf: AFP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde, ülkesinin, Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıma kararı almış olmasına ilişkin, "Rusya, eski Sovyet ülkelerinin egemenliğini hep desteklemiştir, Ukrayna ile ilgili durum, bu ülkeye dışarıdan edilen etki nedeniyle bir istisna" ifadelerini kullandı.

Putin, ülkesi ile Ukrayna arasındaki işbirliğinin, bu ülkede 2014’te yönetimin değiştirilmesi ile sona erdiğini söyledi:

Maalesef Ukrayna’daki darbenin ardından bu ülke ile pek üst düzey ve kaliteli bir işbirliğimiz olmadı. Aramızdaki işbirliği yok oldu. Belirtmek isterim ki bu, bilhassa darbenin ardından ve iktidarın yasadışı olarak ele geçirilmesi ardından oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre; Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’yı kastederek, "Bu ülkenin toprakları, üçüncü ülkeler tarafından Rusya Federasyonu için tehdit oluşturmak adına kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya lideri, "Rusya dün Donbass’taki iki halk cumhuriyetinin egemenliğini tanıma kararı aldı. Bu kararın ardından Rusya’nın imparatorluk sınırları içerisinde yeniden bir imparatorluk kurmayı planladığına ilişkin spekülasyonlar üretileceğini tahmin ediyorduk. Bunun gerçeklikle asla bir ilgisi yok" diye konuştu.

‘SSCB’nin dağılmasından sonra Rusya’nın tüm yeni jeopolitik gerçeklikleri tanıdığını ve eski sovyet coğrafyasındaki devletlerin hepsi ile ilişkilerini güçlendirmek adına aktif bir biçimde çalıştığını’ kaydeden Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hatta Karabağ sorununun çözümü gibi en güç durumlarda dahi, buna dahil olan tüm tarafların çıkarları doğrultusunda her zaman çok dikkatli hareket ettik, her daim herkes için kabul edilebilir kararlar alınması için çaba sarf ettik.

 

 

 

Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU