Rusya-Ukrayna savaşı, Türk turizminde 10 milyon turist ve 11 milyar dolarlık kayba yol açabilir

Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkelerden Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin büyümesi turizmcileri endişelendiriyor. Olası bir savaş, Türkiye'yi milyonlarca turist ve milyarlarca dolardan yoksun bırakabilir

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin artması bu ülkelerden gelen turist akışını kesebilir / Fotoğraf: AA

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıyacaklarını açıklamasının ardından bu bölgeye Rus birliklerinin konuşlanmaya başlaması dünya gündemini belirledi.

Gerginliğin daha da büyüyerek, iki ülke arasında geniş çaplı bir çatışmaya dönüşmesinden endişe ediliyor.

Olan biteni kaygıyla izleyen ülkelerin başında da hem Rusya hem Ukrayna ile ciddi ekonomik ve siyasi ilişkileri olan Türkiye geliyor.

Ekonomistler, olası bir Rusya-Ukrayna savaşının Türk ekonomisini oldukça olumsuz etkileyeceği konusunda hemfikir.

Ekonomide de en olumsuz etkilenebilecek sektörlerin başında da turizm geliyor.

Türk lirasının döviz kurları karşısında değer kaybetmesinin ardından Türkiye'nin yabancılar açısından pek çok ülkeye oranla daha ucuz hale gelmesi ve aşıların geliştirilmesiyle Kovid-19'a karşı korunurluğun artmasıyla Türkiye bu yıl turizm sektöründen son derece umutlu.

Turizm sektörü ile gelecek sıcak paranın zor günler geçiren Türk ekonomisini de rahatlatacağı umut ediliyor.

Ancak olası Rusya-Ukrayna savaşı veya gerilimin büyümesiyle Türkiye'nin NATO üyesi ülkelerle birlikte Rusya'ya karşı alınacak tavra ortak olması halinde Rusya'dan gelebilecek tepkiler turizm sektöründe kaygılara neden oluyor.

cem polatoğlu.jpg
Cem Polatoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Olası savaş 10 milyon turist, 10-11 milyar dolardan edebilir

Konuyu Independent Türkçe'ye değerlendiren Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, dünden beri iptallerin başladığını söyledi.

Gerginliğin daha da büyümesi halinde Türkiye'nin 10 milyon turist ve milyarlarca dolarlık gelirden yoksun olabileceğini ifade eden Polatoğlu, "Rusya Federasyonu'ndan 6,5 milyon, Ukrayna'da 2,5 milyon turist bekliyorduk. Yine Rus şirketleriyle bağlantılı olarak Orta Asya'daki Türki cumhuriyetlerden 1 milyon civarı turistin geleceğini tahmin ediyorduk. Savaşın çıkması ya da gerginliğin daha da büyümesi halinde 10 milyon civarında turist, 11 milyar dolar gelir kaybımız olabilir" dedi.

metinpeltek.jpg
Metin Peltek / Fotoğraf: tuyed.org

 

"Rusya, en kolay yaptırım kararını turizmde alır"

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Batı Akdeniz Bölgesel Yönetim Kurulu Başkanı Metin Peltek de Rus-Ukraynalı turistlerin en yoğun geldiği Antalya Kemer'de otelcilik yapıyor. 

Peltek de Türkiye'nin olası krizde Rusya ile karşı karşıya gelmesi halinde ciddi zararlara uğrayabileceğini belirtti. Peltek'e göre Rusya'nın Türkiye'ye karşı alacağı en kolay yaptırım kararının turizm alanında olacağına dikkati çekti.

"Fiyatlarda yüzde 40'lara varan düşüşler olur"

Böyle bir olasılığın Türk turizmi açısından çok kötü sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Peltek, "Fiyatlarda yüzde 40'lara varan düşüşler olur. Özellikle Antalya bölgesinde bütün yapılanmamızı Rus ve Ukraynalı turistlere göre yaptık. Alman ve İngiliz turistler üçüncü ve dördüncü sırada geliyor" diye konuştu. 

 

 

mustafadeliveli.jpg
Mustafa Deliveli / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"2019'da 5 turistten 1'i Rusya ve Ukrayna'dan geldi"

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Deliveli de turizmde tam kara bulutlar dağıldı derken son gelişmelerin kaygıları artırdığının altını çizdi.

"Rusya ve Ukrayna, Türk turizminin ana kaynaklarından" diyen Deliveli, "Örneğin 2019'da Rusya ve Ukrayna'dan toplam ziyaretçi sayısı 8,5 milyona ulaştı. Bu Türkiye'ye gelen toplam ziyaretçilerin yüzde 19'una tekabül ediyordu" ifadelerini kullandı. 

"Pastanın daha da küçülmesine neden olur"

Deliveli, Rus ve Ukraynalı turistlerin gelmemesinin öncelikle Antalya başta olmak üzere tüm turizm bölgelerini olumsuz etkileyeceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

Örneğin faaliyet alanımız olan Dalaman bölgesine daha çok Birleşik Krallık'tan turist geliyor. Ama Rus ve Ukraynalı turistler gelmez ise Almanya, Birleşik Krallık'tan gelen turistler daha geniş bir alana yayılır bu da alınan pastanın da daha da küçülmesine neden olur.

sedatbalıkçı.jpg
Sedat Balıkçı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Türk turizminin sezon felaketi yaşanır"

Bodrum'da otel işletmeciliği yapan Sedat Balıkçı da artan gerilimin etkilerinin 15 gündür hissedilmeye başlandığını kaydederek, şöyle konuştu:

Ukrayna'dan rezervasyonlar kesildi. Rusya'dan tek tük devam ediyor ama alacağımız tavra göre Rusya pazarını da kaybedebiliriz. O da Türk turizminin bu sezon felaketi olur. Ayrıca Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim İskandinav ülkelerinden gelen turist akışını da engeller. Çünkü bu ülkelerden gelen tur uçaklarının güzergahları da bu ülkelerden geçiyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU