Kamuoyu anketi: Türkiye'de "Sınırları mültecilere kapatın" diyenlerin oranı yüzde 59

Ipsos'un yayınladığı ankette Hindistan, İsveç ve Türkiye, sınırları mültecilere kapatmak isteyen ülkeler sıralamasında ilk üçte yer aldı

Türkiye'de 3,6 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci bulunuyor / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası danışmanlık şirketi Ipsos’un kamuoyu araştırmasına göre küresel anlamda her 10 kişiden altısı insanların sığınma haklarının olması gerektiğine inanıyor. Ancak her on kişiden sadece dördü sığınmacıların topluma uyum sağlayacağı düşüncesinde.

26 ülkeden 18 bin 27 kişinin katıldığı kamuoyu araştırmasına göre sınırları en çok kapatmak isteyen ülkelerin başında Hindistan, Türkiye ve İsveç geliyor. Listenin sonunda ise Japonya, Brezilya, Kanada ve İngiltere gibi ülkeler yer alıyor.

Hindistan’da ankete katılanların yüzde 64’ü sınırların kapatılmasını isterken, Türkiye’de bu oran yüzde 59. Japonya ise yüzde 27’lik oranla listenin sonunda. 

mülteci anketi ipsos edited 3


Türkiye’de ankete katılanların yüzde 63’ü insanların savaş veya işkenceden kaçmak için Türkiye dahil başka ülkelere sığınma hakkının olduğuna inanıyor.

Ipsos’a göre uluslararası kamuoyunun yarısı, ülkelerine gelen mültecilerin gerçekten mülteci olup olmadığı konusunda emin olmadıklarını belirtiyor.  Bu konudaki en çok soru işareti ise Türkiye, Hindistan ve Güney Afrika’da var.

mülteci anketi ipsos edited 2


Ancak araştırmada aynı katılımcıların sadece yüzde 29’unun ülkeye gelen mültecilerin başarılı bir şekilde uyum sağlayacağına kanaat getirdiği ortaya çıkıyor.

mülteci anketi ipsos edited


Ülkeye girmek isteyenlerin çoğunun mülteci olmadığı, sadece ekonomik nedenlerden gelen kişiler olduğuna yönelik soruya Türkiye’deki katılımcıların yüzde 54’ü “katılıyorum” yanıtını verdi.

mülteci anketi ipsos edited 4


Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünya çapında yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalan yaklaşık 70 milyon kişi var.

Kayıtlı mülteci sayısı 25 milyona ulaşırken, bunların yarısından fazlası 18 yaşın altında.

Suriye’deki savaşın başlangıcından bu yana 5,6 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek ve komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Türkiye, 3,6 milyon mülteci ile dünyada en çok mülteciyi barındıran ülkeler sıralamasında ilk sırada.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU