Kronik solunum yetmezliği çeken hastaların elektrik zammı mağduriyeti büyüyor: "Faturam 100 liradan 400 liraya çıktı, yetkililer sesimizi duysun"

Elektrik zammı, milyonlarca vatandaşın yanı sıra kronik solunum yetmezliği bulunan hastaları da vurdu. Oksijen tedavisinde kullanılan konsantratörlerin aylık elektrik sarfiyatının katlanmasıyla zor durumda kalan hastalar, yetkililere çağrıda bulundu

Türkiye'de milyonlarca kişi koah, kalp yetmezliği, astım, bronşektazi ve akciğer kanserinin de aralarında bulunduğu kronik solunum yetmezliği hastası durumunda.

Bu kişiler, rahat nefes alıp verebilmek (oksijen tedavisi) için elektrikle çalışan konsantratör adı verilen cihazları kullanıyor.

Ancak uzun saatler boyu çalıştırılan aletler, elektrik maliyetini son aylarda katlanmasına yol açtı.

Bu nedenle konsantratöre muhtaç şekilde yaşamını sürdüren kişileri mağdur etti.

Halihazırda solunum sıkıntısının yaşattığı zorluklarla baş etmeye çalışan hastalar, bir de katlanan elektrik faturaları nedeniyle dara düştü.

Yaşananları hem Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden (TÜSAD) Prof. Dr. Gazi Gülbaş'la hem de bazı hastalarla konuştuk.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TÜSAD: Oksijen cihazı kullanan hastaların elektrik masrafı faturadan düşürülmeli

Kronik solunum yetmezliği olan hastaların oksijen tedavisi nedeniyle kullandıkları konsantratörlerin aylık elektrik sarfiyatının 144-230 kilovat arasında değiştiğine ve hastaların hayati öneme sahip bu cihazlar nedeniyle artan faturaları ödemekte zorluk çektiğine dikkat çeken Gazi Gülbaş, TÜSAD olarak geçtiğimiz günlerde yaptıkları 'tedavilerin aksamaması için bu cihazların harcadığı elektriğin faturadan düşürülmesi' çağrısını yineledi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Gülbaş, TÜSAD'ın konsantratörlerin elektrik maliyetini ve bu durumun hastaları ne kadar fazla etkilediğini araştırdığını; ortaya çıkan tablonun ise endişe verici olduğunu söyledi.

"Konsantatör masrafı faturadan muaf olmalı"

Kovid-19 hastalığının iyileşme sürecinde de oksijen tedavisine ihtiyaç duyulabildiğine dikkati çeken Gülbaş'ın son olarak yetkililere çağrıda bulundu. Bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade eden Gülbaş, "Bu hastaların elektrik sarfiyatından, konsantatörlerin harcama oranına göre muaf olmalarına yönelik yasal bir düzenleme talep ediyoruz" dedi. 

Hastaların elektrik faturaları kaynaklı sıkıntılarına dikkati çeken Gülbaş, "Sadece oksijen cihazlarını hesapladığımızda bile -en ekonomik şekilde elektrik sarf eden, maliyeti yüksek olan cihazlardan Çin malı cihazlara kadar değerlendirdiğimizde- saatlik sarfiyata bakıldığında günde en az 16 saat oksijen cihazı kullandıklarında tüketim aylık 144 ile 230 kilovat arası değişiyor" şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Gazi Gülbaş TÜSAD.jpg
Prof. Dr. Gazi Gülbaş / Fotoğraf: TÜSAD

 

"Elektrik faturam 100 liradan 400 liraya çıktı, yetkililerden destek bekliyoruz"

Elektrik faturalarına gelen zamlarla mağdur olan hastalardan ilki Tamer Mostor da hem evde hem de işyerinde olmak üzere toplamda günde 17-18 saat oksijen makinesi kullandığını söyledi. 

"Elektrik giderim pek yoktu, faturam 100 lira geliyordu, 4 katına çıktı" diyen Mostor, hastalar için başka bir tarife uygulanması ya da faturada indirim yapılmasını yetkililerden beklediklerini vurguladı. Mostar, "Yarısını ödemeye bile razıyız. Yetkililer sesimizi duysun" şeklinde konuştu.

"Elektrik faturam 720 lira geldi, faturalara bir çare bulun"

Kronik solunum yetmezliği çeken bir diğer isim de Adil Özdemir.

İki cihaz birden kullandığını söyleyen Özdemir, nefes nefese yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Kullandığım cihazlardan biri oksijen makinası ve bu aleti günde 18 saat kullanıyorum. Bipabı da günde 10 saat kullanıyorum. Bipabın havası yetmeyince oksijen makinesiyle takviye ediyorum ama elektrik faturasıyla artık başa çıkamıyorum. Bu ay elektrik faturam 720 lira geldi. Yetkilere sesleniyorum: Faturalara bir çare bulun."

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU