25 kişi hayatını kaybetmiş, 340 kişi yaralanmıştı… Çorlu'daki tren kazası davası başlıyor

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de gerçekleşen kazaya ilişkin "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan haklarında dava açılan 4 TCDD görevlisinin yargılanmasına yarın başlanacak. Sanıkların 2 ila 15 yıl ceza almaları isteniyor

Fotoğraf: AA

Çorlu'da 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazası davası 3 Temmuz'da görülmeye başlanacak.

Haklarında "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan kamu davası açılan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) görevlisi dört sanık, yarın hakim karşısına çıkacak.  

"Kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu" bulunan TCDD Birinci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul eden Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yarın yargılanmaya başlanacak.

İddianamede, TCDD görevlileri Kurt, Polat, Yıldırım ve Çabuk'un "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 2 ila 15 yıl cezalandırılmaları isteniyor.  

çorlu tren kazası.jpg
Fotoğraf: AA


Cumhuriyet Savcısı Galip Yılmaz Özkurşun tarafından hazırlanan iddianamede, kazanın ray ve traverslerin altındaki menfezin üst tarafında bulunan balast ve dolgu zeminin boşalması ve hareket halindeki lokomotifin ağırlığı ile altı boş rayların esnemesi ve açılması, 2’nci vagondan itibaren dizinin devrilerek sürüklenmesi neticesinde gerçekleştiği belirtilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca iddianamede, askıda kalan travers ile hat dolgusu arasındaki kot farkının 65 ile 104 santimetre arasında değiştiği, altı boşalan kesimde sadece dolgu zeminin kaldığı bilgisine yer verilmişti. 

Trenin raydan çıkmaya başladığı noktanın sehimli bölgeden hemen sonra olduğunun anlatıldığı iddianamede, şu ifadelere yer verilmişti:

Balast tabakasının mansap tarafına taşındığı ve hatta uzun mesafelere taşındığı, menfez içinden su akışının devam ettiği, tıkalı olmadığı, yapısal bir hasar oluşmadığı, boşlukta kalan çerçevede yapıda rayda ve traverste bir hasar meydana gelmediği, kırılma olmadığı, askıda kalan çerçevenin tam menfez üzerinde olmadığı, memba tarafına doğru bakıldığında sol tarafında kaldığı, boşlukta kalan çerçevenin son traversin de rayda düşey doğrultuda kalıcı bir sehimin oluştuğu, trenin raydan çıkmaya başladığı noktanın sehimli bölgeden hemen sonra olduğu, menfezin 1,5 metre genişliğinde 2 metre yüksekliğinde ve kargir yapıda olduğu, muhtemelen İstanbul-Edirne hattının imal edildiği 1873 yılında yapıldığı, yani yaklaşık 145 yıllık olduğu anlaşılmıştır.

Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında vagonlarından bazılarının devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU