ABD'de kendisini LGBT+ birey olarak tanımlayanların sayısı rekor seviyeye ulaştı

Z kuşağı, oranın 10 yılda ikiye katlanmasını sağladı

ABD'nin New York kentinde 2019'da yapılan Onur Yürüyüşü coşkuyla geçmişti (Reuters)

ABD'de kendini LGBT+ birey olarak tanımlayan yetişkinlerin sayısı rekor seviyeye ulaştı.

Araştırma şirketi Gallup'ın anketine göre 2012'de yüzde 3,5'yi gösteren oran, yaklaşık 10 yılda iki kat artarak yüzde 7,1'e çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen sene yapılan ankette 12 bin kişiyle telefonda görüşüldü.

Sonuçlar, 1997 ile 2003 arasında doğan ve yetişkinliğe erişen Z kuşağı üyelerinin yüzde 21'inin kendilerini LGBT+ kategorisinde gördüğünü ortaya koydu. Bu oran, Y kuşağının iki katı.

Oran 42-57 yaşlardaki X kuşağında 4,2, 58-76 yaşlardaki Bebek Patlaması kuşağında 2,6 ve 1946'dan önce doğan Sessiz Nesil üyelerinde 0,8 oldu.

LGBT+ kimliğini 2012'den beri anketlere katan Gallup, bu verilerin aşağı yukarı pek değişmediğini bildirdi.

Ayrıca ankete göre LGBT+ bireylerin yüzde 57'si biseksüel. Kendini gey olarak tanımlayanlar yüzde 21, lezbiyen olarak tanımlayanlar yüzde 14 ve trans olarak tanımlayanlar yüzde 10.

Gallup ankete dair şu ifadeleri kullandı:

Genç yetişkinlerin cinsellikleri ya da cinsiyet kimliklerini kabullenerek reşit olması, Amerikalıların geyleri, lezbiyenleri ve trans bireyleri giderek daha fazla kabul ettiği ve LGBT bireylerin yasal güvencenin artmasından yararlandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

ABD ekranlarında LGBT+ temsili artıyor

ABD'de LGBT+ sorunlarını takip eden sivil toplum örgütü GLAAD'nin perşembe yayımladığı bir rapora göre ülkede ekranlarda LGBT+ temsili rekor kırdı. Veriler, karakterlerin yüzde 12'sinin LGBT+ birey olduğunu gösterdi.

Ekranlarda 637 LGBT+ karakterin olduğu belirlenirken bu karakterler en çok dijital yayın platformlarında görüldü. Öte yandan GLAAD, çoğunluğu LGBT+ karakterlerden oluşan hiçbir prime time dizisi çekilmediğinin altını çizdi.

 

Independent Türkçe, AFP, The Guardian, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU