Kanada'da aşı karşıtı kamyoncuların konvoyuna polis müdahalesi: En az 100 göstericiye gözaltı

Polis, protestocuların çocuklarını güvenlik güçlerine karşı kalkan olarak kullandığını öne sürdü

Polis müdahalesinde göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı (Brett Gundlock/The New York Times)

Kanada'da aşı karşıtlarının başlattığı kamyon konvoyuna müdahale eden polis en az 100 göstericiyi gözaltına aldı.

Başkent Ottawa'da polis, cuma günü Özgürlük Konvoyu protestocularına "Bölgeden uzaklaşmak zorundasınız! Gözaltına alınacaksınız!" diye uyarı yaptıktan sonra eylemcilere müdahale etti.

Zırhlı araç ve atlı polislerin de katıldığı müdahalede akşama doğru en az 100 protestocu şehirdeki huzuru bozduğu gerekçesiyle gözaltına alınırken, en az 21 kamyon da güvenlik güçleri tarafından yoldan çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ottawa Polisi Emniyet Amiri Vekili Steve Bell, "Sokaklarımızın kontrolünü eli geçirmek için ilerlemeyi sürdüreceğiz. Bu iş tamamlanana kadar gece gündüz çalışacağız" dedi.

15 Ocak'ta başlayan protestolarda polis ilk defa sayıca göstericilerden üstün bir konumdaydı. Böylelikle güvenlik güçleri eylem alanının etrafını etkili şekilde çevirmeyi başardı.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, polislerin kamyonların camlarını kırarak bazı sürücüleri zorla araçlardan dışarı çıkardığını yazdı.

Bazı protestocularsa kol kola girip Kanada milli marşını söyleyerek polise direndi.

Öte yandan polis, müdahale sırasında bazı göstericilerin çocuklarını güvenlik güçlerine karşı kalkan olarak kullandığını iddia etti.

Ottawa Polisi, Twitter hesabından "Protestocular, polisle yasadışı eylem alanı arasında çocuklarını koydu. Çocuklar güvenli bir yere götürülecek" dedi. 
 

kanada protesto.jpg
Polis, direnen ve güvenlik güçlerine saldıran göstericileri plastik kelepçeyle gözaltına aldı (Reuters) 


İlk Haklar Çocuk ve Aile Bakım Topluluğu'nun lideri Cindy Blackstock ise Twitter hesabından, bir kadının çocuk arabasındaki bebeğiyle polise karşı ön safta görüldüğü bir videoyu paylaşarak duruma tepki gösterdi.

Blackstock, "Bu sorumsuz ebeveynlerin çocuklarını polis müdahalesinde ön saflarda tuttuğu görüntüler inanılmaz" dedi.
 


Polis dün protestoların liderlerinden Tamara Lich ve Chris Barber'ı yakalamıştı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, aşı karşıtı konvoyun büyük ses getiren eylemleriyle başa çıkabilmek için pazartesi günü Acil Durumlar Yasası'nı yürürlüğe koymuştu. Yasa kapsamında finansal kurumlara, protestoyla ilişkisi bulunan bir kişinin veya işletmenin hesabını mahkeme emri olmadan dondurmak veya askıya almak için yeni yetkiler vermişti.

Ülkede "Savaş Yasası" olarak da bilinen yasa, kabul edildiği 1988'den bu yana ilk kez uygulanmıştı.

Bir aydan uzun süredir kamyonlarıyla Ottawa sokaklarını ablukaya alan protestocular, Kanada'nın sınırlar arasında çalışan kamyoncular için aşıyı zorunlu kılmasına karşı çıkıyor ve hükümetten pandemi kısıtlamalarını kaldırmasını talep ediyor.

Kanada Kamyoncular Birliğine göre ABD-Kanada arasında düzenli olarak çalışan yaklaşık 120 bin Kanadalı kamyoncu var ve bunların sadece yüzde 10'u Kovid-19 aşısı yaptırdı.



Independent Türkçe, Reuters, Guardian, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU