Sudan protestoları: Askeri yönetime karşı on binlerce protestocunun katıldığı eylemlerde “biber gazı” kullanıldı

Güvenlik güçlerinin üç hafta önce yaptığı baskının ardından gerçekleşen en büyük protesto

Hartum’da göstericiler Sudan bayrağını dalgalandırıp “sivil, sivil” ve “kana kan” naraları attı / Fotoğraf: AFP

On binlerce Sudanlı pazar günü Sudan’ın başkenti Hartum’un sokaklarını ordunun yönetimi sivillerle paylaşması talebiyle doldurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP’nin haberine göre güvenlik güçleri protestoculara karşı biber gazı kullanırken, muhalefet bir aktivistin gösteriler sırasında öldürüldüğünü iddia etti.

Sudan Doktorlar Birliği (The Sudan Doctors Committee) 20’li yaşlarındaki protestocunun kuzeyde bulunan Atbara kentinde öldürüldüğünü söyledi. Aynı grup bir başka protestocunun da Hartum’da yaralandığını belirtti.

Askeri Konsey başkan yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’nin (Rapid Support Forces) üç kıtasının başkentteki protestolar sırasında yara aldığını söyledi.

Üç hafta önce güvenlik güçlerinin muhalefete yaptığı baskının ardından gerçekleşen en büyük protestoda Hartum’da göstericiler Sudan bayrağını dalgalandırıp “sivil, sivil” ve “kana kan” naraları attı.

Muhalefet koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri’nin (FFC) pazar günü milyonlarca göstericinin sokakları kapatma çağrısının ardından muhalefet mitinglerin Sudan’ın tüm kentlerinde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Sudan’ın askeri güçleri aylarca süren gösterilerin ardından 11 Nisan’da otokrat Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir’in yönetimine el koymuştu.

Hükümet ve muhalefet grupları arasında iktidar paylaşımına dair yapılan görüşmeler 3 Haziran’da Savunma Bakanlığı’nın önünde gerçekleştirilen oturma eylemini güvenlik güçlerinin dağıtmasının ardından sonuçsuz kalmıştı.

 

sudan reuters.jpg
On binlerce protestocu Hartum sokaklarını doldurdu / Fotoğraf: Reuters

 

Protesto organizatörlerine göre peş peşe gelen operasyonlar ülke genelinde en az 128 kişinin ölümüne neden oldu. Yetkililer üç güvenlik görevlisinin de yer aldığı ölü sayısının 61 olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler 100’den fazla protestocunun öldürüldüğü ve pek çoğunun da 3 Haziran’daki oturma eyleminde yaralandığı yönünde raporlar aldığını açıkladı.

Askeri yöneticiler muhalefete baskın emri verildiğini reddetti ve oturma eyleminin civarına dağılan suçlulara karşı sıkı tedbirler alındığını söyledi. Konsey bazı yetkililerin varsayılan sorumluluktan gözaltına alındığını söyledi ve seçimlerin ardından iktidarı bırakmak istediğini belirtti. 

General Dagalo generallerin “herhangi bir ayrım gözetmeden acil ve kapsamlı bir mutabakata” varmak istediğini ifade etti.

General Dagalo pazar günü toplanan ordu destekçilerine, “Askeri konseyde olan bizler tamamen tarafsızız. Bizler devrimin muhafızlarıyız. Anlaşmazlığın parçası olmak istemiyoruz. Görevimiz insanları ve her barışçıl devrimi korumak” dedi.

Arabuculuk yapan Afrika Birliği ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ortak bir öneriyle doğrudan diyalog için uğraşıyordu. 

FFC muhalefet koalisyonu görüşmelerin ancak ordunun resmi olarak Afrika Birliği-Etiyopya önerisini onaylarsa başlayabileceğini söyledi. 

Pazar günü gerçekleştirilen eylemler aynı zamanda Sudan’ın seçimle başa gelen son hükümetini devirerek el Beşir’i iktidara getiren 1989’daki darbenin de 30. yıl dönümüydü.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU