Kadim Kızılderili kültürünün kozmik felaket yüzünden çöktüğü anlaşıldı

Hopewell halkının torunları, gökyüzünde dev bir yılanın belirdiğini anlatıyor

Hopwell halkı aralarında yılan heykellerinin de yer aldığı çeşitli figürleriyle ünlü (Wikimedia Commons)

ABD’deki Cincinnati Üniversitesi'nden araştırmacılar, kadim Kızılderili medeniyetinin neden çöktüğünü ortaya koydu.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan bulgular, Hopewell Kültürü diye bilinen medeniyetin çöküşüne kozmik bir felaketin yol açmış olabileceğini gösterdi.

Bu kültür MÖ 100 ve MS 500 arasında bugünkü ABD’nin kuzeydoğu ve ortabatı bölgelerinde, ormanlık alanlardaki nehir kenarlarında gelişmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Egzotik malzemelerin imalatını ve ticaretini yapan Hopewell halkı, takas sistemiyle uzak bölgelere ürünlerini ulaştırmayı başarmıştı.

Medeniyetin neden çöktüğü ise bugüne dek gizemini korumuştu.

Şimdiyse araştırmacılar, Hopewell halkının bir zamanlar yaşadığı 11 bölgede kozmik bir hava patlamasının kanıtlarını buldu.

Araştırılan noktalarda  iridyum ve platin gibi nadir metallerin yanı sıra pallasit adı verilen göktaşı parçalarına dair izler tespit edildi.

Ayrıca kazı alanlarında, arazinin geçmişte ani ve aşırı ısı patlamasına maruz kaldığını gösteren kömür tabakaları saptandı.

Çalışmanın baş yazarı ve Cincinnati Üniversitesi'nde antropoloji profesörü Kenneth Tankersley, "Asteroitler ve kuyrukluyıldız patlamaları gibi kozmik olaylar, platin diye bilinen yüksek miktarlarda nadir bir elementi geride bırakıyor" dedi:

Ancak platin volkanik patlamalarda da meydana gelir. Bu nedenle, göktaşı çarpma kraterleri gibi bölgelerde bulunan başka bir nadir elementi de aradık. Sonunda hem iridyumda hem de platinde artış bulduk.

Bulgular, bölgenin bir hava patlamasına maruz kaldığına dair güçlü kanıtlar sunuyor. 

Dahası, antropologlar Hopewell halkının bugün yaşayan torunları arasında bu tür bir efsanenin, yani geçmişte yaşanan şiddetli bir olayın anlatıldığına dikkat çekiyor. 

Tankersley, "Miami’dekiler, gökyüzünde uçan ve nehre düşmeden önce karaya bir taş atan boynuzlu bir yılandan bahsediyor" diyor:

Havada hareket halinde bir kuyruklu yıldız gördüğünüzde büyük bir yılana benzetirsiniz.

Antropolog, "Shawnee’dekiler, ormanları yıkma gücüne sahip bir 'gökyüzü panterinden' söz eder. Ottawa, Güneş’in gökten düştüğü bir günü anlatır" diye ekledi:

Çünkü bir kuyruklu yıldız termosfere (atmosferin alt tabakası) çarptığında bir nükleer bomba gibi patlar.

 

Independent Türkçe, ScienceAlert, Fizikist

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU