"Rusya'nın Elon Musk'ı", hipersonik kargo roketi geliştiriyor

"Akdeniz'den yakalanan müthiş bir orkinos, az önce denizden çıkmış gibi taze şekilde Japonya'daki bir restoranda olacak"

Mikhail Korkoriç'in başarılı bir test uçuşu da gerçekleştiren şirketi Destinus'un merkezi İsviçre'de (Destinus)

Şirketi Destinus'un "Rusya'nın Elon Musk'ı" olarak tanıttığı girişimci Mikhail Korkoriç, çevreci hipersonik kargo drone'ları geliştiriyor.

45 yaşındaki Korkoriç'in takımı, hidrojen enerjisiyle çalışan, karbon salımı yapmayan ve çok yüksek hızlarda kargo taşıyabilecek drone'lar tasarlıyor.

Şirketin açıklamasına göre drone, "Bir uzay uçağının gelişmiş teknolojisini bir planörün basit özellikleriyle bir araya getirerek, hiper bağlantılı bir dünyanın ihtiyaçlarını karşılayacak" şekilde geliştirilecek.

Normal havaalanlarından kalkış yaparak süpersonik hızlara çıkabilecek kargo drone'unun Avrupa'dan Avustralya'ya gönderilen bir kargoyu birkaç saat içinde taşıyabilmesi hedefleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DroneTalks adlı YouTube kanalına verdiği söyleşide Korkoriç, aracın 50 kilometre irtifada Mach 13-Mach 15 arası, yani saatte yaklaşık 16 bin kilometreyle 18,5 bin kilometre arası hızlara çıkabileceğini söyledi.

Korkoriç, bunu gerçekleştirebilmek için "neredeyse jet motorları gibi yeniden kullanılabilen roket motorları" tasarlama üzerinde çalıştıklarını belirtti.

15 Kasım'da şirket Jungfrau adlı prototip drone'un yaklaşık 5 dakika süren başarılı bir deneme uçuşunu da gerçekleştirmişti.

Rus girişimci, drone projesinde önceliğin tıbbi malzeme, gizli belge ve yüksek öneme sahip altyapı malzemelerinin taşınmasına verileceğini ifade etti.
 


Korkoriç, projenin daha sonra "Akdeniz'den yakalanan müthiş bir orkinosun, az önce denizden çıkmış gibi taze bir şekilde ve aynı fiyata Japonya'daki bir restoranda olmasını" sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Destinus, bu sıradışı proje için İspanya, Fransa, İsviçre ve Almanya'da ofis açtı. Şirketin CEO'su Korkoriç, bu çapta bir proje için ciddi sermaye gerektiğini de belirtti.

İsviçreli ekonomi dergisi Bilanz'a konuşan girişimci, kendisini başka projelerden tanıyan iş insanlarının geçen yıl 11 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 162 milyon TL) yatırım yaptığını, gelecek haftalarda 25 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 370 milyon TL) daha yatırımın beklendiğini söyledi.

Korkoriç, "Tüm paramızı yutup bize hiçbir şey vermezler" diyerek havacılık sektöründeki Boeing, Airbus, Dassault ve Rolls-Royce gibi devlerle çalışmak istemediğini de ekledi.



Independent Türkçe, New Atlas, Bilanz

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU