Uluslararası Koalisyon güçlerinden Suriye'de kurulması planlanan güvenli bölge için kritik adım

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, uluslararası koalisyon güçlerinin içerisinde yer alan birçok ülkenin Suriye’de kurulması planlanan güvenli bölge için asker göndermeyi kabul ettiğini söyledi

Uluslararası Koalisyon güçleri / Fotoğraf: AA

Türkiye ile ABD arasındaki en büyük ihtilaflardan birinin Suriye'de kurulması planlanan güvenli bölgenin hangi yöntemle inşa edilmesine yönelik olduğu kabul ediliyor.

Suriye kuzeyindeki PYD'nin kontrol altında tuttuğu bölgede güvenli bölge kurmak isteyen ABD'nin bu planına IŞİD'e karşı kurulan Uluslararası Koalisyon’dan destek geldi

ABD merkezli Defence One'ye konuşan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, önümüzdeki haftalarda Koalisyon içindeki birçok ülkenin kuzey ve doğu Suriye’ye asker gönderme kararını ilan edeceğini söyledi.

“Türkiye ile güvenli bölge konusunda ilerleme kaydedildi”

Güvenli bölge için Suriye'ye asker gönderecek ülkelerin hangileri olduğuna yönelik net bir şey söylemeyen Jeffrey, bunun önümüzdeki haftalarda netleşeceğini ifade etti. 

James Jeffrey.jpg
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey / Fotoğraf: AA


Jefrrey, bazı ülkelerin de kuzey Suriye’deki güvenli bölge için duyuru yapmadan katılım sağlayabileceğini, bunun da kendileri açısından sorun olmayacağını dile getirdi. Türkiye ile yapılan güvenli bölge görüşmelerinde ilerleme kaydettiklerini de belirten Jeffrey, S-400 krizinin güvenli gölge görüşmelerinin verimli geçmesine engel olmadığını vurguladı. 

Jeffrey, ayrıca Cenevre barış görüşmeleri için de umutlu olduğunu kaydetti.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’in elindeki son toprak parçası alınmaya yakınken ani bir kararla Suriye’den tamamen çekilme kararını aldığını belirtmişti. 

Karar, ABD  içerisindeki farklı kanatlar, Avrupa ülkeleri ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Savunma Bakanı Jim Mattis ve dönemin Suriye Özel Temsilcisi Bret McGurk "Kürtlerin yüzüstü bırakıldığını" belirtip istifa etmişti.

Tepkilerin artmasıyla Trump, önce "Kürtlere saldırılması halinde Türkiye ekonomisini mahvedeceğine" yönelik açıklama yapmış, sonrasındaysa tamamen çekilmek yerine bölgede 400 askerini bulundurma kararı almıştı. 

 

Ajanslar, Independent Tükçe

DAHA FAZLA HABER OKU