Arnavutluk’ta kaos sürerken muhalefet partisi seçimleri boykot kararı aldı

Seçim bölgelerinin çoğunluğunda tek aday iktidar partisinin adayı

Muhalefet şubat ayından bu yana hükümet karşıtı protestolar düzenliyor / Fotoğraf: AFP

Llazar Semini - The Independent

Arnavutluk halkı, muhalefetin yerel seçimleri boykot ettiği gergin bir siyasi çatışmanın ortasında belediye başkanları ve kent konseyleri veya meclis üyelerini seçmek üzere pazar günü sandığa gitti.

Mevcut Sosyalist hükümet seçimleri gerçekleştirmekte ısrar ederken, muhalefet seçimin yapılmamasını istiyor.

Merkez sağ Demokrat Parti’nin etrafında toplanan muhalefet, mevcut hükümeti organize suçlarla bağlantılı yozlaşmış bir hükümet olmakla suçluyor ve yeni bir genel seçim talep ediyor.

Arnavutluk’un muhalefete yakın Devlet Başkanı Ilir Meta seçimin iptal edildiğini ilan etti ancak başbakan Edi Rama hükümeti bu karara uymayı reddettiklerini açıkladı.

Seçmen, önümüzdeki dört yıl boyunca ülke genelinde 61 bölgeyi yönetecek idarecileri belirlemek üzere sandığa gidecek.

Cumartesi gün sonunda Demokrat Parti lideri Lulzim Basha, Arnavutluk halkını seçimleri boykot etmeye ve şiddetsiz eylemlere katılmaya çağırdı. Polisse, seçim günü protestoların yasak olduğunu açıkladı.

Rama oyunu, ikamet ettiği Tiran yakınlarındaki Surrel köyünde kullandı.

Rama gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kimsenin halkla oyun oynayamayacağını gördüğümüz bir gün yaşıyoruz … halkın iradesini elinden almaya kalkan kim olursa olsun utanç dolu bir başarısızlıktan başka şansı yoktur” ifadelerini kullandı.

Muhalefet kanadı ise, parlamentodan çekildikleri şubat ayı ortasından bu yana hükümet karşıtı protestolar düzenliyor.

Muhalefet siyasi krizin Rama istifa ettiğinde ve seçim yolsuzluğu yapanlar tutuklandığında çözüme kavuşacağını söylüyor.

Tiran ve yakınındaki bir kasabada oy kullanma noktaları önünde toplanan muhalefet destekçisi küçük gruplar “Rama istifa!” sloganları attı.

İktidardaki Sosyalistler, 61 seçim bölgesinin 35’inde tek aday olarak yer alırken, geri kalan bölgelerde ise daha küçük ölçekli sol ve merkez sağ rakiplerle seçime gidiyor.

Pazar günü seçim sandıklarını binlerce polis görevlisi korudu. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi, ön bulgularını pazartesi günü açıklayacak 174 kişilik bir seçim gözlemci ekibini Arnavutluk seçim sandıklarına gönderdiğini açıkladı.

Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Başkanı Audrey Glover, Tiran’da bir oy sandığında durumun “gözlem için uygun bulmadığını” belirtti.

Özgür ve adil bir seçim, bu NATO üyesi küçük Batı Balkan ülkesinin AB üyelik görüşmelerinde kilit pozisyonda görülüyor. Seçim sonuçlarının bugün (1 Temmuz Pazartesi) açıklanması bekleniyor.

AP

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU