Taliban'dan Biden'a uyarı: Varlıklarımızı dondurma kararından dönmezse ABD politikamızı gözden geçireceğiz

Taliban sözcüsü, ABD’nin kararından geri adım atmaması durumunda uluslararası toplum tarafından kınanacağını da söyledi

Afgan banknotları / Fotoğraf: Reuters-Arşiv

Taliban, ABD Başkanı Joe Biden’ın Afganistan Merkez Bankası’nın ABD’deki varlıklarının bir kısmını dondurma kararından geri dönmediği takdirde Washington’a yönelik politikasını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağı konusunda uyardı.

Biden geçen hafta, Afganistan’ın dondurulan 7 milyar dolarının yarısının Afgan halkına insani yardım olarak aktarılacağını, diğer yarısının ise 11 Eylül kurbanlarının halen devam eden hukuki süreçleri ve tazminatları için kullanılacağını açıklamıştı.

Taliban Sözcü Yardımcısı İnamullah Samangani bu karara ilişkin açıklamasında, “ABD tutumundan vazgeçmez ve kışkırtıcı eylemlerine devam ederse, İslam Emirliği de ülkeye yönelik politikasını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkesinin, Biden’ın eylemlerini tüm Afgan haklarının ihlali olarak görerek reddettiğini dile getiren Samangani, “11 Eylül saldırılarının Afganistan ile hiçbir ilgisi yoktu. Bu olay bahane edilerek Afgan halkının varlıklarının herhangi bir şekilde kötüye kullanılması, Afganistan İslam Emirliği ile varılan anlaşmanın açık bir ihlalidir” diye konuştu.

Samangani, ABD’nin kararından geri adım atmazsa Afganlarla ilişkilerine zarar vereceği ve uluslararası toplum tarafından kınanacağını da ifade etti.

11 Eylül 2001 saldırılarının failleri Afgan olmasa da, o sırada Taliban hükümeti saldırıların beyni olan El Kaide lideri Usame bin Ladin’i barındırıyordu.

Diğer yandan, Taliban hükümetinin Savunma Bakanı olan, Taliban kurucusu Molla Ömer’in oğlu Molla Yakup, resmi Afgan medyasına verdiği röportajda kararı ‘acımasız’ olarak nitelendirdi.

Molla Yakup, “11 Eylül olaylarına hiçbir Afgan karışmadı” dedi.

Molla Ömer, 11 Eylül sırasında Taliban’ın en yüksek lideriydi ve bin Ladin’i teslim etmeyi reddetti.

ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından terörle mücadele ve Afganistan’a demokrasi götürme gerekçesiyle Afganistan’a girdi.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU