2020'de ABD'den okyanusa bırakılan okul teknesi Norveç'te bulundu

Kaya midyesiyle kaplı tekneyi Norveç'in Dyrnes köyü yakınlarında bir 6. sınıf öğrencisi buldu

New Hampshirelı ortaokul öğrencileri yaklaşık 180 santimetre boyundaki tekneyi Ekim 2020'de suya indirmişti (AP)

ABD'nin New Hampshire eyaletindeki ortaokul öğrencilerinin 2020'de içindeki fotoğraf ve sonbahar yapraklarıyla birlikte Atlas Okyanusu'na bıraktığı küçük tekne bir yıldan uzun süre sonra Norveç'te bulundu.

Yolculuğu esnasında zaman zaman sinyali kesilen bir izleme cihazı takılan yaklaşık 180 santimetre boyundaki Rye Riptides'ı 1 Şubat'ta Norveç'in Dyrnes Köyü yakınlarındaki küçük Smola Adası'nda bir 6. sınıf öğrencisi buldu.

Yerel medyaya göre 13 bin kilometrelik yolculuğu sırasında dış kabuğunu ve salmasını yitiren tekne kaya midyeleriyle kaplıydı. Ancak güvertesi ve ambarı hâlâ sağlamdı.

Portsmouth Herald'ın haberine göre öğrenciler ve artık emekliye ayrılmış olan fen bilgisi öğretmeni Sheila Adams, Ekim 2020'de tekneyi Rye Ortaokulu öğrencilerinin fotoğrafları, imzaladıkları maske, sonbahar yaprakları, meşe palamutları ve eyalete ait çeyrek dolarlarla doldurdu.

Karel Nuncic bulmadan önce tekne, 462 gün süren kıtalararası seyahatinde 13 bin kilometre yol yaptı. Tekneyi bulan öğrenci onu okuluna götürerek geçen hafta içini açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2018'de ABD'deki okulla beraber proje üzerinde çalışmaya başlayan kâr amacı gütmeyen Maine merkezli Educational Passages kuruluşunun yetkili müdürü Cassie Stymiest, "Tekneyi yollarken nereye varacağına, oraya nasıl gideceğine ya da [herhangi bir yere] gidip gidemeyeceğine dair hiçbir fikriniz olmuyor" dedi.

Stymiest, "Ama bu çocuklar umutlarını, hayallerini ve dileklerini bu teknenin içine koymuştu ve bazen bunun işe yaradığını düşünmeyi tercih ediyorum" diye ekledi.

Tekneyi Atlas Okyanusu'na indiren öğrenciler rotasını da takip ediyordu. GPS bağlantısı birkaç gün sonra kesilse de cihaz kasırga mevsiminde tekrar çevrimiçi olmuştu. Kayıt cihazı ağustos ve eylülde de teknenin İrlanda'yla aynı enlemlerde olduğunu göstermişti.

Sinyal tekrar kayboldu ve öğrencilerin teknenin Norveç'teki küçük bir adanın batısında karaya vurmuş gibi göründüğünü öğrendiği 30 Ocak'a kadar takibi mümkün olmadı.

7. sınıf öğrencisi Molly Flynn, "Teknenin gerçekten bir yere ulaşmasına şaşırdım" dedi.

[Harita üzerinde] bir yerlerde takılıp kalacağını düşünmüştüm ama sahiden de başardı, bu gerçekten ama gerçekten harika ve şaşırtıcıydı.

Norveç'teki okul yakında Rye Junior Ortaokulu'nun öğrencileriyle iletişime geçmeyi planlıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU