Kriminolog Cross: Tinder avcılarının taktiklerini bilmek sizi kurban olmaktan kurtarabilir

"Hiçbir kurban sabah uyandığında 'Bugün bütün paramı vereceğim' demiyor"

Kriminolog Cassandra Cross "gerçek aşk"a inanan kişilerin "romantizm dolandırıcılığı" kurbanı olmasının daha yüksek olduğunu söyledi (Unsplash)

Netflix'in gündemi sarsan belgeseli Tinder Avcısı (The Tinder Swindler) "romantik dolandırıcıları" ön plana çıkarttı. Avustralya'da görev yapan bir kriminolog, dolandırıcıların hedefi olmaktan nasıl sıyrılınabileceğini anlattı.

Genellikle çöpçatanlık uygulamaları üzerinden gerçekleşen bu dolandırıcılıkta, kurbanla fail çoğu vakada yüz yüze görüşmüyor. Ancak belgeselin gösterdiği gibi dışarıda da buluşup görüşen kişiler arasında da görülebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de veriler, "romantizm dolandırıcılığında" yıllık kaybın 605 milyon doları aştığını gösteriyor.

Söz konusu belgesel, kendisini Özbekistan asıllı İsrailli "elmas kralı" Lev Leviev'in oğlu olarak tanıtan Şimon Hayut'u konu ediniyor. Simon Leviev adıyla da bilinen İsrailli dolandırıcının kurbanı olan üç kadın, hikayelerini anlatıyor.

Avustralya'daki Queensland Teknoloji Üniversitesi'nden kriminolog Cassandra Cross, "Oturma odanızdaki güvenli koltuktan izlerken, 'Ben bunu yapmazdım' demek kolay" dedi:

Ancak kabiliyetli bir suçlunun, bir zayıflığı belirleme ve onu insafsızca kullanma becerisini küçümsememeliyiz… Hiçbir kurban sabah uyandığında 'Bugün bütün paramı vereceğim' demiyor. Bu, özenli bir uğraş sürecinin sonucu.

Cross, "romantik dolandırıcıların" genellikle 5 taktiği izlediğini ve bunları bilmenin kurban olmayı önleyebileceğini söyledi:

  1. Güç, zenginlik ve statü sahibi kokan bir profil oluşturuluyor.
  2. Dolandırıcılar, sevgi sözcükleri, çift olma yolunda hızla ilerleme ve birlikte bir geleceği konuşarak kurbanları "aşk bombardımanı"na tutuyor.
  3. Hızla para yardımı gereken bir "acil durum" uyduruluyor. Bu bir hastalık veya tutuklanma olabilir.
  4. Dolandırıcıların para talepleri giderek artıyor. Örneğin kurbandan önce para göndermesini isteyen kişiler, daha sonra kredi çekmesini talep ediyor.
  5. Kurbanlar talepleri reddederse tehdit veya taciz devreye giriyor.

Cross ayrıca flört uygulamasındaki birinin gerçekten kim olduğunu bilmenin zorluğuna dikkat çekti. Konuştuğunuz kişiyi yüz yüze görmenizi tavsiye eden kriminolog, Tinder Avcısı'nda olduğu gibi bunun her zaman işe yaramadığını vurguladı.

Uzman, tanışılan kişinin geçmişini araştırmayı ve fotoğraflarının gerçek olup olmadığını tespit edilmesini önerdi.

 

Independent Türkçe, The Conversation, Fox News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU