Göçmenleri kurtaran kaptana yapılan bağışlar 550 bin euroyu aştı

Göçmenleri kurtarmak için yasağı delen Carola Rackete ev hapsinde

Cumartesi günü gözaltına alınan kaptan Carola Rackete ev hapsinde tutuluyor / Fotoğraf: Reuters

Alessio Perrone - The Independent

Göçmenleri kurtaran Sea-Watch 3 gemisinin kaptanını desteklemek için neredeyse 20 bin kişi bağışta bulundu. Sea-Watch 3, 16 günlük bekleyişin ardından yasağı delmişti.

Cumartesi gecesi iki Alman komedyenin kampanya başlatmasının ardından bağışlar 24 saatten kısa bir sürede 550 bin euroyu (yaklaşık 3 milyon 600 bin TL) aştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milan’daki bir fabrika işçisinin başlattığı ayrı bir kampanya da 4 gün içinde 366 bin sterlin (2 milyon 638 bin TL) toplayarak 312 bin sterlinlik (2 milyon 248 TL) hedefini geçti. 

Cumartesi günü gözaltına alınan 31 yaşındaki Alman kaptan Carola Rackete ev hapsinde tutuluyor.

40 göçmeni taşıyan Sea-Watch 3 İtalyan sınır polisinin yasağını delmişti.

 

 

Sınır ihlalinde kimse yaralanmamış ancak geminin yan kısmı hasar almıştı. 31 yaşındaki Rackete eğer hüküm giyerse 10 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Rackete’nin avukatı Salvatore Tesoriero pazar günü gazetecilere, “Rackete’nin kimseyi incitmek gibi bir maksadı yok” dedi. Tesoriero Rackete’nin yalnızca “çaresiz” göçmenlere yardım etmek ve onları güvenli biçimde indirmek  istediğini belirtti. Rackete ayrıca İtalyan yetkililerden kaza için özür diledi. 

İtalyan aşırı-sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini Rackete’yi İtalyan sularında emirleri göz ardı ettiği için “suçlu” ilan etmişti.

14 Haziran’da İtalya Salvini’nin desteklediği kurtarma gemisini suçlu ilan eden yasayı geçirmişti. Bu aynı zamanda Rackete’nin 50 bin euroluk (yaklaşık 321 bin TL) para cezasını da göze aldığı anlamına geliyor.

Sea-Watch 3’ün sahibi ve gemiyi işleten sivil toplum örgütü Sea-Watch Rackete’nin eylemini savunmuştu. Sea-Watch yapılan açıklamada, “Rackete kurtarılan insanların güvenli bir biçimde indirilmesi hakkını savundu” demişti.

Yapılan açıklama tehlikedeki botların kurtarılmasını ve güvenli bir yere taşınmasını öngören 1979 Hamburg Sözleşmesi’ne atıf yapılmıştı. 

Fakat Sicilya merkezli savcı Luigi Patronaggio tam tersine işaret ederek, “Denizde herkesin güvenliği için çalışanların hayatını riske atan bir eylem insani gerekçelerle meşrulaştırılamaz” ifadelerini kullanmıştı.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas da İtalya’nın Rackete’yi tutuklama kararını eleştirdi. Maas Twitter’daki gönderisinde, “Hayat kurtarmak insani bir görev. Bu kurtarma eylemi kriminalize edilmemeli” dedi.

Rackete’nin serbest kalıp kalmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. 

Alman komedyen Jan Böhmermann’ın başlattığı bağış kampanyası 31 Temmuz’a kadar devam edecek.

AP’den de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU