Hoşyar Zebari, Irak cumhurbaşkanlığı yarışından çekildi

Zebari, Federal Mahkeme'nin kararını "siyasi" olarak nitelendirdi

Eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, adaylığının reddedilmesinin ardından basın toplantısı düzenledi / Fotoğraf: AP

Eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin ‘cumhurbaşkanlığı adaylığını’ reddetmesi kararını, ‘siyasi’ olarak niteledi. 

Şarkul Avsat’tan Fadıl el-Neşmi’nin haberine göre, Kürdistan Demokrat Partisinin (KDP) adayı Zebari düzenlediği basın toplantısında: ‘’Yargıya saygılıyız ancak bir vatandaş olarak cumhurbaşkanlığı adaylığımızı engelleyen bu kararın adil olmadığını ve siyasi gerekçelerle alındığını söyleyebilirim. Bizler, Irak hukuk devleti olsun diye mücadele verdik. Adaylığa dair gerekli tüm şartları taşımaktaydım ve bu doğrultuda ilgili makamların onayını almıştım’’ diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) suçlayan Zebari, ‘’Yüksek Mahkeme’ye kararın reddedilmesi için dört milletvekili başvurdu, bunların üçü KYB’lidir. Oysa onlar da biliyor ki tüm suçlamalardan aklandım, bu ülkeye özveriyle hizmetlerde bulundum ve bir vatandaş olarak aday olmak en doğal hakkımdı’’ ifadelerini kullandı. 

Yüksek mahkeme reddetmişti

KYB milletvekilleri, Irak Yüksek Federal Mahkemesi’ne başvurarak, Meclis’in Zebari’nin adaylığının önünü açmasına itiraz etmişti. İtiraz gerekçesi olarak da adaylık sürecinin uzatılma kararı alan Meclis’te oturum için yeterli sayıya ulaşılamaması ve Zebari’nin 2016’da Maliye Bakanlığı görevindeyken yolsuzluk yaptığına dair açılan soruşturmalar gösterilmişti. İtiraz dilekçesinde Zebari’nin, ‘dürüstlük ve iyi itibardan’ yoksun olması sebebiyle aday olamayacağı belirtilmişti. Yüksek Mahkeme dün, Hoşyar Zebari’nin adaylığını reddetti ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in, yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar görevine devam etmesini kararlaştırdı.  

Irak’taki siyasi denklem gereği cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor. KDP’nin adayının yolunun kesilmesi, KYB’nin adayı mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in yeniden seçilme ihtimalini güçlendirdi. Öte yandan KDB lideri Mesud Barzani’nin Berhem Salih’in yeniden seçilmesine şiddetle karşı çıktığı biliniyor. Bazı gözlemciler, KDP ve KYB’nin ortak bir aday üzerinde uzlaşabileceğini değerlendiriyor. Ortak adaylık için, eski Su İşleri Bakanı Reşid Latif ve Yargıç Rüzgar Latif’in adı geçiyor. 

KYB Başkanı Bafel Talebani ile Mesud Barzani arasında, cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili bir dizi temas yaşanmış ancak herhangi bir sonuca varılamamıştı.

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU