Zarif: ABD, İran’la görüşmek istiyorsa saygı duymayı denemeli

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran’ın Washington’ın baskılarına asla boyun eğmeyeceğini belirterek, ABD’nin İran'la görüşmek istemesi halinde saygı duymayı denemesi gerektiğini vurguladı

Fotoğraf: AFP

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında “İran, ABD’nin baskılarına asla boyun eğmeyecek. ABD, İran'la görüşmek istiyorsa İran’a saygı duymayı denemeli” ifadesini kullandı.

Washington'ın 2015 yılında İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra, Tahran ve Washington arasındaki gerilim hızla arttı.

Washington, Tahran’ın geçen hafta Amerikan ordusuna ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesinin ardından, İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’in de aralarında bulunduğu üst düzey İranlı yetkililere yaptırımlar uygulamıştı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, son yaptırımların "rezilce" ve "aptalca" olduğunu söylemişti.

İran, ABD’yi hava sahasını bir daha ihlal etmemesi konusunda uyarırken, Washington, İHA’nın Tahran tarafından düşürüldüğü sırada uluslararası hava sahasında olduğunu savunuyor.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU