Suriyelilerin sadece yüzde 6'sı aşı oldu

El-Mowasat Hastanesi müdürü El-Amin hükümet bölgelerinde sadece yaklaşık bir milyon insanın aşı yaptırdığını söyledi

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Suriye’nin başkenti Şam'daki El-Mowasat Üniversite Hastanesi müdürü Issam El-Amin, hükümet bölgelerinde sadece yaklaşık bir milyon insanın aşı yaptırdığını, bu sayının ise Suriye nüfusunun sadece yüzde 6'sına tekabul ettiğini söyledi.

Dr. El-Amin dün yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: "Pek çok vatandaş aşı yaptırma konusunda isteksiz. Çünkü aşı sorunları hakkında akademik ve bilim dışı bir şekilde teşvik edilen bazı sosyal medya hesaplarından etkileniyorlar.” El-Amin Aşının gerekli olduğuna işaret ederek, "Aşı yaptıran birinin enfeksiyon kapma olasılığı 8 kat, yoğun bakıma girme ya da ölme olasılığı ise 25 kat daha düşük” diye konuştu.

Fırat'ın doğusundaki yönetim bölgelerinde çalışan Kürt Kızılayı operasyon yetkilisi Şindar Lugo bölgenin olası bir beşinci pandemi dalgasının yayılmasına müsait olduğunu söyledi. Yeni salgın dalgasında enfekte olanların hastane ihtiyacının daha az olacağını vurgulayarak "Sağlık personelinin değerlendirmelerine göre şu anda hastanelerdeki hasta sayısı önceki salgın dalgalara göre daha az. Çünkü önceki dalgalarda virüs bulaşanlar tekrar enfekte olabiliyor ev bu durumda semptomlar daha hafif seyrediyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkul Avsat’tan Kemal Şeyho’nun haberine göre, Suriye Müdahale Koordinatörlüğü, özellikle Halep'in kuzey ve doğu kırsalı başta olmak üzere Suriye muhalefetinin bulunduğu bölgelerdeki viral enfeksiyonların yeniden artması konusunda alarm verirken, uzmanlaşmış analiz laboratuvarların olmaması nedeniyle Omicron varyantlı enfeksiyonları kayıt altına alınamıyor.

Salgının seyrinin her 3 ayda bir yeni bir aşamaya girdiğini açıklayan yetkili “Virüsleri analiz edecek ve enfeksiyonu doğrulamak için doğru ve yeterli laboratuvarlar yok. Dolayısıyla yeni bir mutant mı yoksa Omikron mu dolaştığını, enfeksiyon olup olmadığını belirleyemiyoruz” dedi.

5. dalga öncekilere göre daha hafif

Kürt Kızılayı operasyon odası yetkilisi, ölüm oranı düştüğü için yeni dalganın önceki dalgalara göre daha hafif olduğuna dikkat çekerek “Beşinci dalganın önceki dalgalara göre daha hafif olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ölüm sayısı ve hastaneye yatırılması gereken hasta sayısı çok daha az” dedi. Suriye'nin kuzeydoğusundaki aşıların Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetkilendirildiğine işaret ederek, bölge sakinlerini aşı yaptırmaya, gerekli önlemleri almaya, yönergelere ve sosyal önlemlere uymaya çağırdı.

İdlib'deki Suriye Müdahale Koordinatörleri, Suriye'nin kuzeybatısındaki çeşitli bölgelerde, özellikle Halep'in kuzey ve doğu kırsalında yüksek oranda koronavirüs enfeksiyonu vakası olduğu konusunda uyardı. Bu alanlar şu anda silahlı Suriye muhalefetinin kontrolü altında. Örgütün resmi Facebook sayfasında yayınlanan bir açıklamada: “Virüsünün yayılmasını önlemek için gerekli önleyici tedbirlerin ihmal edilmesi ve bölgedeki insani müdahale operasyonlarının zayıflığı nedeniyle bölgedeki vaka sayısında yeni bir artışa tanık olması bekleniyor.” Ayrıca aşı almasına izin verilen tüm gruplara en kısa sürede aşı olma çağrısı yapan Müdahale Koordinatörlüğü, tek doz aşı yaptıranların oranının yüzde 7’yi geçmediğini de belirtti.

Suriye’de şu ana kadar 6 bin 958 aktif olmak üzere, 52 bin 626 vaka kaydedildi. Korana kaynaklı can kaybı ise 3 bin 26 olarak kayıtlara geçti.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU