Birleşik Krallık, Ukrayna'nın NATO'ya dair vereceği her kararı destekleyecek

Savunma Bakanı Heappey, "Eğer Ukrayna NATO üyesi olmamaya kadar verirse bunu destekleriz. Karar, Ukraynalılarındır" dedi

Birleşik Krallık savunmadan sorumlu bakanı James Heappey / Fotoğraf: Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı

Birleşik Krallık savunmadan sorumlu bakanı James Heappey, Birleşik Krallık'ın Ukrayna'nın NATO'ya katılmak ya da katılmamak konusunda vereceği her kararı destekleyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Heappey, Sky News'a yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi'nin açıklamalarının üzerine sorulan soruya, "Eğer Ukrayna NATO üyesi olmamaya kadar verirse bunu destekleriz. Karar, Ukraynalılarındır" dedi.

Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadym Prystaiko, kısa süre önce yaptığı açıklamada Ukrayna'nın NATO'ya katılma konusunda "esnek" olabileceğini ifade etmişti. Büyükelçi ülkesinin NATO üyeliğinden vazgeçilebileceği yönünde anlaşılan açıklamaların ardından NATO'ya katılma isteklerinin değişmediğini belirtti.

Heappey, "Ukrayna, aynı şekilde şu anki konumunu korumak ister ve gelecekte NATO'ya katılmak istediğini belirtirse, bunu da destekleriz çünkü egemenlik budur ve biz bunu destekliyoruz" diye ekledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'nin sözcüsü NATO ve AB üyesi olma hedeflerinin anayasada güvence altına alındığını ve öncelikleri olmaya devam ettiğini açıklamıştı.

Prystaiko ayrıca NATO'ya katılmadan önce ülkesinin güvenliği için ABD veya Birleşik Krallık ile ikili anlaşmalar yapmak istediklerini açıkladı.

Johnson: Ukrayna'daki durum çok çok tehlikeli

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson Ukrayna'daki durumun "çok çok tehlikeli" olduğunu söyledi.

Johnson, Rusya'ya yönelik oldukça ciddi ekonomik yaptırımlar getirmeye hazır olunması gerektiğini söyledi.

Johnson ayrıca Ukrayna'nın NATO üyeliğinin bir şeyler için takas edilemeyeceğini söylerken ABD Başkanı Joe Biden ile "çok yakında" diplomatik çözüme yardımcı olmak adına bir görüşme gerçekleştireceğini dile getirdi.

Avrupa'nın korkusu yeni bir mülteci akını

Rusya'nın Ukrayna'yı olası işgalinin Avrupa'nın göbeğinde yeni bir mülteci akınına yol açması bekleniyor.

Uzmanlar, böyle bir mülteci akınından en fazla etkilenecek ülkenin, Polonya olacağını dile getirirken, Varşova'nın büyük bir akın karşısında tecrübesiz olduğuna dikkat çekiliyor.

Öte yandan Polonyalı yetkililerin mülteci akınına karşı çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıkları belirtiliyor.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, bölge yönetimlerinin ve belediyelerin, Ukrayna'da savaş çıkması halinde mülteci kabul etme olasılıklarını değerlendirdiklerini açıkladı.

Polonya'da valiler de hafta sonu belediyelerden olası mülteci akınına karşı konaklama tesislerinin listesi ile kapasitelerine ilişkin bilgiyi 48 saat içinde İçişleri Bakanlığına vermelerini istedi.

polonya.jpg
Mültecilerin Avrupa'ya geçişinde Polonya geçiş ülkelerinden biri olarak görülüyor / Fotoğraf: AA

"En kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız"

Polonya İçişleri Bakanı Yardımcısı Maciej Wasik de bir milyona yakın Ukraynalı mültecinin ülkeye gelme ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

Wasik, "En kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Bir milyona yakın Ukraynalı mülteci dalgasına hazırlıklı olmak için adımlar atıyoruz. Polonya hükümeti, Rusya ile gerilimin yükseldiği Ukrayna ile dayanışma içinde hareket edecek. Cenevre Sözleşmesi uyarınca bu insanlar Polonya koruması altında olacak ve yardıma ihtiyacı olan kişilere kesinlikle hayır demeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

"Yüz binlerce insandan oluşan bir akın, Polonya'nın kaldırabileceği bir şey değil"

Polonya'nın büyük bir mülteci akınını yönetemeyeceğini düşünenler de var.

Polonya göçmen haklarını destekleyen sivil toplum kuruluşu Polonya Göç Forumu Başkanı Agnieszka Kosowicz, "Polonya Yabancılar Dairesi tarafından işletilen 10 merkez toplam 2 bin kişilik kapasiteye sahip. Bu kapasitenin 800'ü de şu anda kullanımda" diyerek barınma sorununa dikkati çekti.

Polonya'nın eski Ukrayna Büyükelçisi Jan Piekto da "İş aramak için gelen ve Polonya toplumunun etkin bir parçası olan bir milyondan fazla Ukraynalı bulunuyor. Ancak savaştan ve ölümden kaçan yüz binlerce insandan oluşan bir akın, Polonya'nın kaldırabileceği bir şey değil" değerlendirmesini yaptı.

"Polonya, Ukraynalı mülteciler için Avrupa'ya giden kilit bir yol olacak"

Avrupa Politika Analizi Merkezi (CEPA) de Avrupa Birliği ve Vişegrad Grubu yetkililerinin Ukrayna'nın olası işgali durumunda mülteci akınında ilk kabul ve geçiş ülkelerinin buna hazır olup olmadığını değerlendirmeleri gerektiği açıklamasını yaptı.

Açıklamada, "AB güvenlik yetkilileri ile Vişegrad Grubu ülkelerinin içişleri bakanlıkları ilişki kurmalı, ilk kabul ve geçiş ülkeleri olarak hazır olup olmadıklarını değerlendirmelidir. Polonya özel bir öneme sahiptir. Rusya'nın Ukrayna'nın büyük bir bölümünü işgal ettiği bir senaryoda Polonya, Ukraynalı mülteciler için Avrupa'ya giden kilit yol olacak" ifadesi kullanıldı.

Polonya'nın Ukrayna ile 482 kilometreden uzun bir sınıra sahip olduğuna ve sınırda 10'dan fazla geçiş gölgesinin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, Polonya'nın coğrafi yakınlığı, nispeten daha yüksek maaşlar ve diğer faktörler nedeniyle halihazırda da tercih edilir bir ülke olduğu belirtildi.

Polonya 2015'te Ukrayna vatandaşlarının sığınma taleplerinin yüzde 99'unu reddetmişti

CEPA ayrıca geçmişte yaşananların Polonya'nın diğer AB ülkeleri gibi Ukraynalı mültecilere kollarını açmayacağının işaretini verdiğini bildirdi.

Merkezin açıklamasında, "Geçmiş, Polonya'nın diğer AB ülkeleri gibi, Ukraynalı sığınmacılara kollarını açmayacağını gösteriyor. Polonya Başbakanı Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu ifade ederken, bunun sığınma konusunda Polonya'nın sert politikalarını gevşetmeye kadar varacağı belirsiz. 2015 yılında Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinin ardından Polonya, Ukrayna vatandaşlarının sığınma taleplerinin yüzde 99'unu reddetti" ifadelerine yer verildi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU