Çin'de bu sefer de Friends sansürlendi

Dövüş Kulübü'nün sonunun değiştirilmesi dünyada gündem olmuştu

Çin'deki dijital yayın platformunda ilk sezonu yayımlanan Friends'te seksle ilgili sahneler sansürlendi (NBC)

Dünyaca ünlü sitcom dizisi Friends, Çin'de sansüre uğradı. Dizideki eşcinsellik temalı sahnelerin silindiği görüldü.

Çin, dizi ve filmlere katı yaklaşımıyla biliniyor. Britanyalı müzik grubu Queen'i konu alan 2019 yapımı Bohemian Rhapsody'de iki erkeğin öpüştüğü ve gey kelimesinin geçtiği yerler gibi iki dakikadan fazla sahne filmden kaldırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca ülkedeki çevrimiçi yayın platformu Tencent Video'da yayımlanan Dövüş Kulübü'nün (Fight Club) sonu değiştirilmişti. Geçen ay yaşanan olayın ardından gelen tepkilerin ardından filmin sonu düzeltilerek orijinal hale getirilmişti.

Friends ise Sohu ve iQiyi adlı yayın platformlarında geçmişte sansürsüz şekilde yayımlanmıştı.

Meşhur oyuncu kadrosunu tekrar bir araya getiren Friends: The Reunion adlı özel bölümün geçen sene ekranlara gelmesiyle dizi ülkede tekrar gündeme geldi. Bilibili, Tencent Video, Youku, Sohu ve iQiyi gibi platformlar da 11 Şubat itibarıyla diziyi tekrar yayımlanmaya başladı.

Ancak Joey'le (Matt LeBlanc) Chandler'ın (Matthew Perry) öpüştüğü ve Ross'un (David Schwimmer) eski eşi Carol'ın (Anita Barone) lezbiyen olduğunu açıkladığı sahnenin kaldırıldığı görüldü. Carol'ın ikinci bölümde bulunduğu yerler de silindi.

Ayrıca "kadınların birden fazla kez orgazm olması" ifadesi, "kadınların dedikodusu bitmek bilmez"le değiştirildi.

Dizinin hayranları Twitter'ın ülkedeki muadili Weibo'da sansürü eleştirdi. #FriendsCensored (FriendsSansürlendi) hashtag'i cuma günü 54 milyondan fazla kez görüntülendi. Ancak hashtag bir sonraki gün sansürlendi.

Öte yandan "kadınların dedikodusu bitmek bilmez" ifadesinin geçtiği yerde İngilizce altyazının orijinal sözü koruduğu görüldü. Seyirciler bunun "İngilizcelerine bir hakaret" olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

 

Independent Türkçe, CNN International, EW, The New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU