Trump, ABD'nin Afganistan'dan çekilişinin Putin'i cesaretlendirdiğini söyledi

"Şu anki durumumuz gerçekten kötü"

Donald Trump, Teksas'taki destekçilerine seslenirken böyle görüntülendi (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'yla Ukrayna arasındaki gerilimin artışından bahsederken ABD'nin Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i cesaretlendirdiğini öne sürdü.

Cumartesi günü Fox and Friends Weekend'de konuşan Trump, Rusya'ya karşı kendisi kadar sert davranan kimsenin olmasa da Putin'le "çok iyi geçindiğini" söyledi.

Trump, "Şu anki durumumuz gerçekten kötü" dedi.

Bence [Putin] çok daha hırslandı. Kanımca müzakerelerde bulunmayı bir süre istedi ama sonra Afganistan'ı ve [ABD'nin] inanılmaz derecede başarısız bir şekilde, önce orduyu oradan çıkarıp 85 milyar dolar değerindeki ekipmanı Taliban'ın kullanması için geride bırakarak, çekilmesini izledi. Tabii ki bu esnada ölümler de oldu.

Tüm bunları izlemenin onları cesaretlendirdiğini düşünüyorum. Bu şoke edici çünkü böyle bir şeyin asla yaşanmaması gerekirdi, ki asla yaşanmazdı da.

Trump, Putin'den bahsederken şunları ekledi:

Onu çok iyi tanıyordum. Boru hattını engelledim, ona kimsenin uygulamadığı kadar çok yaptırım uyguladım. Rusya'ya karşı benim kadar sert davranan kimse olmadı ama Putin'le çok iyi geçinirdim, birbirimize saygı duyuyorduk.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Doğu Avrupa'daki askeri çatışmayı önlemeye yönelik son çabası olarak görülen bir saatlik telefon görüşmesinde Putin'le Ukrayna meselesini tartışmasının ardından Trump'ın açıklamaları geldi.

Biden, Putin'e ABD'nin "meseleyi diplomatik yollardan ele almaya hazır olduğunu" ve Ukrayna işgalinin "geniş çapta insani acılara yol açarak Rusya'nın saygınlığını azaltacağını" söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU