Libya'da 6 Türk vatandaşının alıkonulmasına Türkiye'den tepki

Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve AK Parti sözcüsü Çelik Libya'yı uyardı

Trablus'taki Türkiye Büyükelçiliği binası / Fotoğraf: AFP

Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki Türk vatandaşlarının güvenliklerini tehlikeye atacak adımlardan kaçınmaları ve çatışma bölgelerinden uzak durmaları tavsiyesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Hafter güçleri tarafından alıkonulan Türk vatandaşlarının serbest bırakılması istendi:

Libya'da Hafter'e bağlı illegal milis güçler tarafından altı vatandaşımızın alıkonulması haydutluk ve korsanlık niteliğinde bir eylemdir. Vatandaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde Hafter unsurları meşru hedef haline gelecektir.

Bakanlık, Libya'daki Türk vatandaşlarının kendi güvenliklerini tehlikeye atacak adımlardan kaçınması ve çatışma bölgelerinden uzak durması yönünde tavsiyede de bulundu, konuyla ilgili Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nin internet sitesinde bir mesaj yayımlandı:

 

Libya'da yaşanan son gelişmeler çerçevesinde, vatandaşlarımızın 'Libya Ulusal Ordusu (LUO)' ismini kullanan Hafter'e bağlı illegal milis güçlerin kontrolü altındaki bölgelerde kendi güvenliklerini tehlikeye atacak adımlardan kaçınmaları, Birleşmiş Milletler ve uluslararası camia tarafından Libya'daki tek meşru hükümet olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolü altındaki bölgelerde ise çatışma bölgelerinden uzak durmaları önem taşımaktadır.

Mesajda, Libya'da yaşayan Türk vatandaşlarının Trablus Büyükelçiliği, Misurata Başkonsolosluğu ve Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi ile temasa geçebilecekleri belirtildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve AK Parti sözcüsü Çelik'ten kınama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve AK Parti sözcüsü Ömer Çelik de konuyla ilgili açıklama yaptı.

Oktay, Libya’da bulunan Türk vatandaşlarıyla irtibat kurulduğunu, sağlık durumlarının iyi olduğunu söyleyip şunları kaydetti:

Alıkonulan vatandaşlarımızın bir an önce serbest bırakılarak Türkiye’ye getirilmesi için ilgili tüm kurumlarımız titizlikle faaliyetlerini sürdürmektedir. Vatandaşlarımızın acilen serbest bırakılmaması halinde bu eylemi yapanlar 'meşru hedef' haline gelecek ve sonuçları ağır olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, tüm kurumlarıyla, dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşlarımızın güvenliklerini ve haklarını korumakta kararlıdır.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Libya'da Türk vatandaşlarının alıkonulması konusunda Twitter'dan açıklama yaptı. 

Çelik; "Hafter’in Libya’daki milisleri kanunsuz hareketlerine vahim bir şekilde devam ediyor. 6 vatandaşımızı haydutça bir tavırla tutukladılar. Vatandaşlarımızdan derhal serbest bırakılmasını istiyoruz." dedi.

Türkiye'nin Libya halkının kardeşi olduğunu belirten Çelik; huzur ve barış için Türkiye'nin en önemli dost olduğunu belirtti, bununla birlikte birlikte "Türkiye'ye karşı husumeti hiç kimse tercih etmemelidir" dedi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden açıklama

Libya Devlet Yüksek Konseyi, General Halife Hafter'in Türkiye'ye yönelik tehditlerini savaş ilanı olarak nitelendirdi. 

Konseyden yapılan yazılı açıklamada, Hafter güçlerinin tehditleri "pek çok alanda Libya ile iş birliği yapan ve ülkenin toplam ithalatının büyük bir kısmını oluşturan bir ülkeyle ilişkilere vurulmuş bir darbe" olarak nitelendirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Başta Türkler olmak üzere dostlarımıza yönelik herhangi bir saldırı ulusal güvenliğimize verilmiş bir zarar olarak kabul edilecek ve büyük bir kararlılıkla buna karşı koyulacak." ifadesine yer verildi.

Konseyin, herhangi bir saldırıya karşı gerekli tedbirleri almak için Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle (UMH) iletişim içinde olduğunun belirtildiği açıklamada, Birleşmiş Milletler'den (BM) Hafter güçlerini caydıracak tedbirler alması istendi.

Hafter'e bağlı güçler, başkent saldırısında Giryan kentinde yaşadığı bozgunun ardından Türkiye'yi hedef alan açıklamalarda bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU