Kaymakamın cemevi önünde silahlı korumalarla poz vermesi tartışma yarattı... Cemevi yönetimi fotoğrafa "tehdit", kaymakam "hatıra fotoğrafı" dedi

Tunceli Nazımiye'de Düzgün Baba Cemevi Başkanı Kırmızıçiçek ile Kaymakam Uğur Tutkan arasındaki polemik bir fotoğraf karesiyle büyüdü. Independent Türkçe her iki tarafa da ulaşarak iddialarını ve cevaplarını dinledi

Cemevi avlusunda çekildiği iddia edilen bu fotoğraf tartışma yarattı / Fotoğraf:  Sosyal medya

Tunceli'de cemevi önünde kaymakamın silahlı korumalarla poz vermesi tartışmaya yol açtı.

Cemevi yönetimi fotoğrafı "tehdit" olarak nitelerken, kaymakam ise "yol açma çalışmasındaki hatıra fotoğrafı" olduğunu öne sürdü.

Tunceli Nazımiye'de Düzgün Baba Cemevi Başkanı Kırmızıçiçek ile Kaymakam Uğur Tutkan arasındaki polemik bir fotoğraf karesiyle büyüdü.

Independent Türkçe her iki tarafa da ulaşarak iddialarını ve cevaplarını dinledi. 

İstanbul'da Garip Dede Cemevi başta olmak üzere kimi cemevlerine gelen yüksek elektrik faturaları tepkilere neden olmuştu.

Yapılan açıklamalarda yüksek faturaların "ticarethane" statüsünde faturalandırılmasından kaynaklandığı ileri sürülmüştü.

Cemevlerinin ticarethane değil ibadethane oldukları belirtilmiş, cemevlerine diğer inanç gruplarının ibadethanelerinin sahip olduğu imkanların sağlanmayarak ayrımcılık yapıldığı öne sürülmüştü.

Bu tartışmaların ardından Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Bektaşi Federasyonu açıklamalar yaparak kendilerine bağlı cemevlerinde tepki olarak elektrik faturalarını ödemeyeceklerini söylemişti.

Kılıçdaroğlu'nun memleketi

Daha bu tartışmalar dinmeden merkezinde yine bir cemevinin olduğu yeni bir polemik başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da memleketi olan Tunceli Nazımiye'de bulunan Düzgün Baba Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek ile Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan arasında bir süreden beri devam eden polemik büyüdü.

nazimiyecemevi.PNG
Nazımiye Cemevi'nin Facebook sayfasından yapılan açıklama / Görsel: facebook.com/duzgunbabacemevi/

 

Cemevinin sosyal medyasından yapılan açıklamada kaymakamın tehdit ettiği iddia edildi

Düzgün Baba Cemevi'nin, Facebook sayfasından bugün öğle saatlerinde yapılan açıklamada kaymakamın "tehdit" amaçlı geldiği iddia edilerek şöyle denildi:

Düzgün Bawa (baba) Cemevi olarak yaptığımız açıklamadan sonra Nazımiye Kaymakamı devletin kolluk güçleriyle cemevimizin önüne gelip silahlarla poz verip, cemevi başkanı ve yönetimini size ve uzantılarınıza 'Devletin gücünü göstereceğim' diye tehdit ediyor. İftiralarla karalamayla cemevi yönetimine dönük algı yaratmaya çalışıyor. Varsa elinde kanunsuzluk ve usulsüzlük yaptığımıza dair bir belgen ver mahkemeye hukuk önünde hesaplaşalım. Bir Alevi inanç merkezine silahlarla girilmeyeceğini gelip silahlarla kapının önünde poz verip o cemevinde hizmet verenleri tehdit ederek devletin gücünü böylemi gösteriyorsun.

uğursinan.jpg
Kaymakam Uğur Tutkan ile Sinan Kırmızıçiçek eşleriyle aynı karede / Fotoğraf: Facebook - Nazımiye Kaymakamlığı

 

Daha önce cemevi ziyaretinde birlikte poz vermişlerdi

Peki kaymakam ve cemevi başkanı arasındaki gerilim nasıl başladı?

22 Kasım 2020 tarihinde Nazımiye Kaymakamlığı Facebook sayfasından yapılan bir paylaşımda, "Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan ve eşi Dt. Fatma Tutkan, Düzgün Baba Cemevi'ni ziyaret edip Dernek Başkanı Sinan Kırmızıçiçek ve eşi Mercan Kırmızıçiçek ile sohbet etti" denmiş ve eşleriyle birlikte fotoğraflarına yer verilmişti.

Bu fotoğrafa karşın iki tarafın arasındaki geçen yıl başlayan gerilime dair iki tarafın da karşılıklı iddiaları var.

düzgünbaba.jpg
Düzgün Baba Cemevi, Tunceli Nazımiye'de bulunuyor

 

Kırmızıçiçek: Cemevine ağır para cezaları kestirdi

Düzgün Baba Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, 12 Şubat 2022'de PiRHA'ya (Pir Haber Ajansı)'na verdiği demeçte şu iddiada bulundu:

2021 yılından beri Düzgün Baba Cemevi'ne Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan tarafından ağır idari ve mali para cezaları kesildi. En son geçen sene 30 bin TL idari para cezası tebliğ edildi. Bu cezayı Dernekler Masası ve hukukçularla konuştuğumuzda verilen cezanın hukuksuz verildiğini söylediler. Düzgün Baba'da yaptığımız cemde pirlere, analara, zakire, 12 hizmet ve o gün orada hizmet yürüten canlara inancımız gereği lokma vermişiz. Biz dernek olarak bu ödemeleri yaptığımız için 80-90 yaşındaki analarımız ve pirlerimizin de bulunduğu 30 kişilik isim listesini Nazımiye Kaymakamı, SGK İl Müdürlüğü'ne göndererek kayıt dışı işçi çalıştırdığımızı dolayısıyla SGK'nın bu konuda cezai yaptırım yapması gerektiğini söylüyor.

"Cemevine ticarethane olarak bakıyor"

Kırmızıçiçek, kaymakamın cemevine ticarethane gibi baktığını öne sürdü ve "Kaymakamlığın kurduğu komisyon bize binlerce liralık vergi cezaları kesiyor. Cemevimizin ısıtma sorunu var biz kendi imkanlarımızla halkımızın yaptığı bağışlarla bir vatandaşımızdan 500 TL'ye bir soba aldık gider makbuzu da kestik ama Nazımiye Kaymakamı bize 3 bin TL para cezası verdi. Yaptığımız bir cemde niyaz yapmak için bir köylümüzden 600 TL'ye tereyağı aldık. Yaptığımız harcamanın gider makbuzu kesilmesine rağmen 'faturası yok' diye 3 bin TL para cezası verildi, köylüde fatura ne gezer" iddiasında bulundu. 

uğurtutkan.PNG
Kaymakam Uğur Tutkan'ın açıklaması / Fotoğraf: Sosyal medya hesabı

 

Kaymakam da cemevi başkanını usulsüz para toplamakla suçladı

Kırmızıçiçek'in açıklamalarını haberleştiren bir siteyi alıntılayan Kaymakam Tutkan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda, "Dernek adı altında halkımızın inancını kullanarak, para toplayarak, topladığı paraları usulsüz, kanunsuz ve Düzgün Baba Cemevi ve mekanı dışında yani amaç dışı harcayacaksın. Sonra da cemevlerimizi biz ticarethane olarak göreceğiz. Kanunsuzluk, usulsüzlük, kıblesi olanlara doğru yolu göstereceğiz. Türkiye Cumhuriyeti kanun, hukuk devletidir. Sana da uzantılarına da öğreteceğiz; kanunu, hukuku ve devletimizin gücünü" ifadelerini kullandı. 

sinankırmızıçiçek.jpg
Sinan Kırmızıçiçek / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Basın açıklamamızın ardından kaymakam cemevine geldi ardından açıklama yaptı"

Konuyla ilgili Independent Türkçe'nin ulaştığı Kırmızıçiçek, verilen cezaya itiraz ettiklerini, perşembe günü dava açtıklarını ve dün de (cuma günü) bir basın açıklaması yaptıklarını aktararak, "Açıklamamızın ardından akşam saatlerinde cemevimize gelerek yanında koruması olduğunu düşündüğümüz kişilerle birlikte avludaki yeşil renkteki tabelamızın önünde bu pozu çektiriyor. Ardından o hışımla bana ve cemevi yönetimine tehdit içeren o mesajı paylaşıyor" diye konuştu.

uğurtutkanyeni.jpg
Uğur Tutkan / Fotoğraf: Twitter

 

"Köy yollarını açmak için çalışmada arkadaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdik"

Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan ise tehdit iddiasının doğru olmadığını iddia etti.

Independent Türkçe'ye açıklama yapan Tutkan, yaşananların ciddi bir yanlış anlamadan kaynaklandığını belirtti. 

Düzgün Baba Cemevi'nin Hızır programı için çalıştıklarını, çok fazla kar yağınca da köy yolları kapandığını, insanlar mağdur olmasın anlayışıyla hareket ettiklerini ve yolların açılması için Özel İdare'den talepte bulunduklarını anlatan Tutkan, şunları kaydetti:

"Gece yarısı ne yapıp edip araçları gönderdiler, yolumuzu açtık. Türkiye tarihinde gece oralara çıkan kaymakam olmadı. Düzgün Baba Cemevi Başkanı'nın ricasını kırmamak için akşam yola çıktım. Yol açılmıştı ama memnun kalmadım. 'Böyle bir şey olabilir mi, bu yolu nasıl açtınız?' dedim. Tekrardan bu sabah iş makinalarıyla çıktık. Geceden kalan oradaki emekçi ve korucu arkadaşlarımız bir ricamız olabilir mi deyince hatıra olarak 'Kıl köyündeyiz' diye paylaştık. O haberle bu fotoğraf nasıl birleştirildi hepimiz şok içindeyiz. Aldı başını gitti. Hiç alakası yok. Bizim için çok kutsal bir yer. Bir tarafımız zaten Alevi. Çok üzüldük."

"Hatamız silahlı bir fotoğrafı koymamız oldu"

Fotoğrafın çekildiği yerin aynı yer olmadığını, alakasız yerler olduğunu söyleyen Tutkan, "İbadethanede böyle bir şey olabilir mi? Hatamız şu. Ben silah kullanan biri bile değilim. Hatamız silahlı bir fotoğrafı koymamız. Fotoğraf gece vakti Kıl köyünde kar açma çalışmalarından. Yol açma çalışmalarına dair de birçok fotoğrafımız var" diye konuştu.

Önceki başkan ile şu anki başkan arasındaki sorunlar

Tutkan, yaşanan polemiğin şu anki Kırmızıçiçek ile önceki cemevi başkanı arasındaki sorunlardan kaynaklandığını, bu nedenle kesilen cezalar olduğunu ancak kaymakamlığın bunlarla ilgisi olmadığını son olayda da sadece yol açma çalışmasında bulunduklarını iddia ederek sözlerini tamamladı.

 

HDP Milletvekili Kenanoğlu'ndan tepki

Söz konusu olaya HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu da sosyal medya hesabından olaya tepki göstererek şöyle dedi:

Haddini bilmez Nazımiye Kaymakamı! Cemevi yönetimini açıkça tehdit ediyor. Cemevinin iç işleyişi var, üyeleri var, denetim kurulu var, Dernekler masasının da mali denetim yetkisi zaten var. Ama senin öyle tehdit yetkin yok. Haddini bil Kaymakam Bey!

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU