Beyaz Saray’ın yeni basın sözcüsü Kuzey Koreli korumalarla gazeteciler arasındaki itiş kakışta yaralandı

Kuzey Koreli görevlilerin kargaşalıkta gazetecileri ittiği ve engellemeye çalıştığı görülüyor

Beyaz Saray’ın yeni basın sözcüsü Stephanie Grisham, ABD Başkanı Donald Trump'la Kuzey Kore lideri Kim Jong-un “askerden arındırılmış bölge”deki buluşmasında, Kuzey Koreli korumalarla gazeteciler arasında yaşanan arbedede arada kaldı.

Kuzey Koreli görevlilerin gazetecileri itip kaktığı ve engellemeye çalıştığı kaos ortamında Grisham yaralandı.

Donald Trump, Kuzey Kore’ye ayak basan görevdeki ilk ABD Başkanı oldu. Tarafsız bölgede Kuzey Kore lideri Kim’le buluşarak sınırdan Kuzey Kore topraklarına adım adan Trump burada Kim’le tokalaştı. 

Basının görüntü almasına izin verilen tokalaşma sırasında gazetecilerle Kuzey Koreli korumalar arasında tartışma yaşandı.  

Tartışma, iki liderin sınırda tokalaşmalarının ardından Panmunjom köyünün güney yanındaki Freedom House’daki (Özgürlük Evi) görüşme odasına gazetecilerin girmeye çalıştığı sırada iyice şiddetlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Koreli korumalar Trump’ı takip eden medya ekibini itip kakarak odaya girmelerini engellemeye çalıştı. Amerikan Başkanı’nı korumakla görevli Gizli Servis yetkilileri müdahalede bulundu. 

CNN’e göre, olay yerindeki bir kaynak, basın sözcüsü Grisham’ın Kuzey Korelilerle “tüm gücüyle kavgaya tutuştuğunu” söyledi. 

Grisham’ın ilerleyen dakikalarda iki liderin görüştüğü binadan gazetecileri dışarı yönlendirdiği görüldü. 

First Lady Melania Trump’ın sözcüsü olan Grisham, 2015’ten bu yana ABD Başkanı’nın seçim kampanyası ekibinde bulunuyor.

Kuzey Kore lideriyle geçen yaz Singapur’da tarihi görüşmede bir araya gelen Trump, Kim’e doğru yürüyerek, tokalaştı ve kendisini selamladı. Trump ardından Kuzey Kore sınırını belirleyen çizgiye döndü. 

Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ) Kore Yarımadasını kabaca ikiye bölen sınır olarak biliniyor. 

İki lider daha sonra Güney tarafından dönerken, ABD Başkanı Trump, Kim’i Beyaz Saray’a davet etti. Liderler daha sonra ikili görüşme gerçekleştirdi.

 

 

Trump, “Kendisini en kısa zamanda Beyaz Saray’a davet edeceğim. Gerçekten çok güzel şeyler oluyor, gerçekten muhteşem şeyler,” dedi. 

ABD Başkanı, “silahsızlandırılmış bölge sınırını geçmekten büyük gurur duyduğunu” dile getirdi.

İki lider önceden planlanmayan görüşmenin dün ayarlandığını kaydetti. Donald Trump, G20 Zirvesi için bulunduğu Japon kenti Osaka’yken Kuzey Koreli lideri Kim’le “merhaba demek” için buluşmak istediğini belirten tweet atmıştı. 

Görüşmeyi “tarihi” diye nitelendiren Trump, Kim’le yaptığı iki zirveden herhangi bir verim alınmadığı eleştirisinde bulunanları hedef aldı.

 Trump’a tarafsız bölgede Güney Kore lideri Moon Jae-in eşlik etti.

“Yalnızlığı seven krallık” olarak da bilinen Kuzey Kore’nin, dünyadaki en gizemli ve izole edilmiş rejimi olduğu düşünülüyor. 

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, 25 milyon nüfuslu ülkenin büyük bir bölümü açlıktan ölmekle ve çalışma kamplarında tutulma, halka açık yerlerde idam edilme tehdidiyle karşıya bulunuyor. 

BM’nin dikkat çeken bir raporunda, “kaybetme, öldürme, köleleştirme, işkence, hapis, tecavüz, kürtaja zorlama ve diğer cinsel şiddet eylemleri, siyasi, dini, ırksal ve cinsiyete dayalı zulüm, nüfusun zorla bir yerden başka bir yere nakledilmesi, insanların zorla kaybedilmesi ve insanlık dışı eylemlerle bilerek uzun süreli açlığa neden olma” vakalarının detaylarına yer veriliyor. 

BM, ülkede 4 büyük siyasi hapishanede 80 binle 120 bin arasında siyasi tutuklunun bulunduğunu tahmin ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU