ODTÜ’de mezuniyet töreni öncesi öğrenciler gözaltına alındı, "Her şey çok güzel oldu" pankartı tören alanına sokulmadı

Mezuniyet töreni öncesi dört öğrenci evlerine yapılan baskın sonrası gözaltına alındı, tören alanına İmamoğlu'na destek veren pankart alınmadı

Fotoğraf: Twitter

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) mezuniyet töreni öncesinde pankart gerginliği yaşandı.

Mezun öğrenciler tören alanına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun fotoğrafının bulunduğu "Her şey çok güzel oldu" yazısının olduğu pankartı sokmak istedi.

 

Kaynak: Medyascope TV, Özgür Özdemir&Okan Yücel

 

Güvenlik görevlileri, pankartın tören alanına girişine izin vermedi. 

ODTÜ'deki mezuniyet töreni öncesi ise polis dört öğrenciyi evlere düzenlenen baskın sonrası gözaltına aldı.

Bu sene gerçekleştirilen tören öncesinde polis aralarında ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi eski başkanı Özgür Gür'ün de bulunduğu dört kişiyi gözaltına aldı.   

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği hem polisin uygulamasını eleştirdi hem olayın mezuniyet töreni öncesi yaşanmasına dikkat çekti. 

 

Odtü Elamanları.jpg
Görsel: ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği

 

Dernekten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

ODTÜ mezuniyette gerçekleştirilen protestolar da dahil dahil olmak üzere kendi işleyişindeki tartışmaları sağlıklı ve çatışmasız bir şekilde yürütecek kurum kültürüne sahiptir. Dışarıdan gelecek bu gibi müdahalelerin andığımız kurum kültürünü aşındırmaya yönelik olduğunu düşünüyor ve tüm bileşenlerimizi mezuniyet törenine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Öğrencime dokunma!

 

ODTÜ Rektörlüğü de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Rektörlüğün öğrenci duyuru e-posta grubuna yolladığı açıklamada ise öğrencilerin gözaltına alınmasının mezuniyet töreni ile alakası olmadığı savunuldu:

 

Odtü Rektörlük.jpg
Görsel: Twitter 

 

Mezuniyet töreni öncesinde meydana gelen bu olayların tören ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını hayretle görmekte olduğumuz için bu açıklamayı yapma gereği doğmuştur. (...) Her zaman olduğu gibi temel hak ve özgürlüklere, bu kapsamda bireylerin protesto hakkına saygı duyduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz. 

 

ODTÜ'de Temmuz 2016'da rektör Prof. Dr. Ahmet Acar, görev süresi dolduğu için yeniden aday olmamış, üniversite seçimlerinde Prof. Dr. Nevzat Özgüven 270 oy alarak açık ara birinci olmuştu.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi Özgüven’den yana olmadı, Erdoğan seçimlerde 117 oy alarak 2. sırada bulunan Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ü rektör atamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl 6 Temmuz’da gerçekleşen mezuniyet töreninde pankart taşıyan dört öğrenci, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Pankartın hazırlandığı baskı evinde çalışan bir kişi dahil iki kişi daha gözaltına alınmış,  adliyeye çıkarılanlardan baskı evi çalışanı serbest bırakılırken dört öğrenci tutuklanmıştı. 

“Cumhurbaşkanına hakaret”  iddiasıyla tutuklanan dört ODTÜ’lü 10 Ağustos 2018’de serbest bırakılmıştı.   

Ekim ayında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 öğrenciyi çaya davet etmiş, öğrenciler de olumlu yanıt vermişti.

   

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU