Husi Müftüsü, BM yetkililerini "casus" olarak niteledi

Cuma hutbesinde verilen fetva, Dünya Gıda Programı'nın Yemen'deki faaliyetlerini hedef alıyor

Husilerin Yemen müftüsü Şemseddin Şerafeddin / Fotoğraf: YemenSchoolers

İran destekli Husiler, kendilerini faaliyetlerine engel olmakla ve ihtiyaç sahiplerinden yardımları çalmakla suçlayan Dünya Gıda Programı’na (WFP) yönelik baskılarını arttırmaya devam ediyor.

Söz konusu baskılar neticesinde WFP, Husilerin kontrolündeki bölgelerde faaliyetlerini kısmi olarak askıya aldığını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kapsamda milisler kendilerine bağlı bir müftüye, WFP’nin casusluk ve haberleşme aracı olduğu yönünde fetva vermesi için talimat verdi. Söz konusu talimatın, program yetkililerinin hedef alınması için yeşil ışık yaktığı biliniyor.

Husilerin Yemen müftüsü Şemseddin Şerafeddin fetvayı, Başkent Sana’daki bir camideki hutbesinde verdi. Hutbeyi Husilere ait el-Mesire televizyonu da yayınladı.

Söz konusu fetva, Abdurrabbu Mansur el-Hadi yönetimindeki meşru hükümet tarafından sert bir şekilde kınandı. Fetvanın içeriği ise, başta örgüt sözcüsü Muhammed Abdusselam ve Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali el-Husi olmak üzere grubun önde gelen liderlerinin açıklamalarıyla uyum arzediyor.

Muhammed Ali el-Husi twitterda yapmış olduğu son açıklamada, WFP’nin politik davrandığını ve insanları Husilere karşı kışkırtmak için yiyecekleri bir silah olarak kullandığını ileri sürerek programa saldırıda bulundu. Ayrıca WFP’nin ihtiyaç sahiplerine, örgüte karşı provoke edici mesajlar attığını da iddia etti.

WFP’nin, Husilerin kontrolündeki bölgelerde yapılan insani yardım hırsızlığını önlemek için oluşturmak istediği veri tabanlı parmak izi tarama sistemine karşı çıkan grup lideri, bunun toplumun geleneğine aykırı olduğunu ve kanunları ihlal ettiğini söyledi.

Öte taraftan örgüt sözcüsü Muhammed Abdusselam ise "Kontrolümüzdeki bölgelerde bulunan uluslararası ve BM örgütleri yetkilileri, istihbarat teşkilatları ile işbirliği yapıyor. İkiyüzlülükle, bize ait bilgi, veri ve koordinatları "insani çalışma" adı altında meşru hükümeti destek veren koalisyon güçlerine satıyor" ifadeleriyle başka bir iddiayı da öne sürdü.

Husilerin açıklamalarına tutarlı olarak müftü de Dünya Gıda Programı’nın meşru hükümetin çıkarını gözettiğini ifade etti.

WFP’nin Başta ABD olmak üzere batılı ülkelere, milislerin koordinatlarını bildirmek için Sana ve Hudeyde’de istihbarat rolü üstlendiği iddiasıyla fetvasını yayınladı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Yemenli gözlemcilere göre, bahsi geçen fetva ile Husi grubu casus ve muhbir olmaları iddiasıyla yüzlerce gıda programı çalışanını hedef alabilecek. Bu gidişatın, Husiler ile WFP arasındaki giderek kötüye giden krizi tırmandıracağı da düşünülüyor.

Aynı bağlamda Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani kışkırtıcı olduğunu ifade ettiği fetvaya dair twitterda yapmış olduğu açıklamada "Husi milislerinin atadığı sözde Müftü Şemseddin Şeraffeddin’in açıklamalarını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Enformasyon Bakanı el-İryani Husilerin, WFP’ye yönelik çıkışını Yemen’deki insani yardım çalışmalarında görev alan uluslararası kuruluş ve heyetlerin yetkililerini hedef alan bir ölüm fermanı olarak niteledi.

El-İryani açıklamasına şu sözleri ekledi:

Husi sözde Müftülüğü ve öncesinde grubun sözcüsü Muhammed Abdusselam tarafından yapılan bu kışkırtma milislerin kontrollerindeki bölgelerde faaliyet gösteren örgütlerin çalışmalarını tehlikelerle çevrili hale getiriyor. Ayrıca onları şantaja karşı savunmasız bırakarak, insani durumu değerlendirme ve ihtiyaç sahiplerine gerekli yardımları ulaştırmalarına da engel oluyor.

Dünya Gıda Programı Genel Direktörü David Beasley son Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumunda milislerinin WFP’ye yönelik söz konusu davranışlarını eleştirerek şiddetle kınadı. Beasley’nin kınaması, Husilerin kontrolündeki bölgelerde programın faaliyetlerinin kısmi olarak askıya alınmasından önce geldi.

Yemen hükümet kaynakları, Husilerin BM’den gasp ettiği gıda yardımlarının örgütün savaş giderlerini karşıladığını duyurdu. Ayrıca milislerin gasp ettiği büyük miktardaki kaynağın ayda 100’den fazla örgüt üyesinin ihtiyacını finanse ettiğini de açığa çıkardı.

İlgili bağlamda Yemen Tarım ve Sulama Bakanı Osman Hüseyin Fayed, WFP direktörü David Beasley ile Yemen ve BM programı arasındaki ikili ilişkileri ve ülkedeki insani durumu iyileştirmeye yönelik çabaları ele almak üzere bir araya geldi.

Kaynaklar, görüşmenin İtalya’nın başkenti Roma’da 41.si düzenlenen FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) Konferansının son oturumunda gerçekleşti. Görüşme kapsamında Yemen’de gıda üretimine yönelik sürdürülebilir kalkınma projelerine başlanılması gerektiği, tarım sektörüne ve sosyal güvenlik ağlarına destek olunacağı vurgulandı.

SEBE haber ajansının aktardığı habere göre Osman Hüseyin Fayed, Dünya Gıda Programı’nın yürüttüğü insani yardım çalışmalarına ve darbeci Husi milislerinin işlediği ihlallere karşı net duruşuna övgüde bulundu.

Yemen Tarım Bakanlığı ihtiyaç sahiplerinin gerekli gıdaya erişimini sağlayacak, milislerin yardım çalışmalarına zarar veren eylemlerinden onları uzak tutacak yolların önemini vurguladı.

Yemenli gözlemciler, Husilerin zorba uygulamalarından dolayı ülkedeki diğer uluslararası kuruluşların da faaliyetlerini kısmi olarak askıya almasından endişe duyuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hüsna Tosun

DAHA FAZLA HABER OKU