Yırtıcı kuşlar gösteriler için açlıkla terbiye ediliyor

Yırtıcı kuşların özellikle küçük olanları doğada her gün besleniyor

İngiltere’deki bazı hayvanat bahçelerinde yırtıcı kuşların ziyaretçilere gösteri yapmak üzere eğitilirken aç ve susuz bırakıldığı ortaya çıktı.

Gösterilere hazırlanmak üzere terbiye edilen doğan, şahin ve kartallar gibi vahşi kuşların günlerce aç bırakılması yöntemine “eleman yetiştirme” adı veriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayvanların kafeslere konulmasına karşı çıkan Freedom for Animals’in (Hayvanlar için Özgürlük) yeni yayımlanan raporunda veterinerler 3 gün aç ve susuz bırakılan kuşların böbrek rahatsızlığı gibi ciddi hastalıklara yakalanabileceğini kaydetti.

İngiltere’deki 25 hayvanat bahçesinde araştırma yapan kurum yırtıcı kuşların gösteriler için ortalama 11 dakika 18 saniye havada uçtuğunu saptadı.

Gösterilerin bir parçası olarak hayvanlar bazen ziyaretçilerin başları üzerinde uçuyor veya insanların elleriyle oluşturduğu halkaların içinden uçuruluyor.

Hayvanat bahçelerinden birinde ziyaretçilere kuşların eğitimi hakkında bilgi veren bir görevli “vahşi kuşların doğaları gereği insanlardan ürktüğünü”, eğitilirken “hayvanın eldivenin üzerine oturması için aç bırakıldığını" ve “hayvanın açlığının korkusunun önüne geçmesi” için beklediklerini anlattı.

Hayvanlar için Özgürlük “Bu terbiye etmek için son derece uç bir yöntem, özellikle de bakıcıların hayvanları beslemesi yasal bir gereklilikken… Bunun İngiltere’deki pek çok hayvanat bahçesinde uygulandığını görüyoruz. Hayvanı kafeste tutarken, tıbbi ve biyolojik sebepler dışında aç bırakmanın hiçbir açıklaması olamaz. Eğer bu bir bireyi kontrol etmek adına insanların çıkarı için uygulanıyorsa, hayvanların sağlığına aykırıdır” dedi.

Rapora göre doğadaki yırtıcı kuşlar, özellikle de küçük olanlar her gün besleniyor. Yaklaşık 100 gram ağırlığındaki bir kuşun günlük vücut ağırlığının çeyreği kadar besin alması gerekiyor. 1 kilo 200 gram ağırlığındaki bir kuşun ise vücut ağırlığının yüzde 10,7’si kadar besin alması gerekiyor.

Diğer yandan raporda yırtıcı kuşların yer aldığı gösterilerde yüksek sesle çalan müziğin de çok iyi işitme özelliği olan hayvanları strese soktuğu belirtildi.

Britanya ve İrlanda Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’nin bir sözcüsü, raporun hayvanat bahçelerindeki yüksek refah standartlarını yansıtmadığını belirterek, kendilerine ait 121 hayvanat bahçesi ve akvaryumlardaki hayvan refahının, onları terbiye etmenin ve korumanın “mükemmel seviyede” olduğunu belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU