Rojava için Irak modeli mi geliyor?

Alman Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Roderich Kiesewette bugün yaptığı açıklamada Suriye’deki Kürtlerin korunması için Birleşmiş Milletler'in tampon bölge oluşturmasını istedi

Fotoğraf: AA

İktidardaki Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) milletvekili ve Alman Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Roderich Kiesewetter, Kürtlerin korunması için Rojava ve kuzey Suriye genelinde güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge ilanı için çağrı yaptı.

Kiesewetter, Almanya’nın uluslararası toplumu ikna ederek birlikte Kürtlerin korunmasını talep etti. Türkiye’nin  Zeytin Dalı, Afrin ve Fırat Kalkanı harekatlarını “işgal girişimi” olarak değerlendiren Kiesewetter, BM’yi Suriye’nin kuzeyindeki Kürtleri üçüncü bir Türkiye saldırısına karşı korumasını istedi.

Alman medya kuruluşu Deutschlandfunk’ta yer alan habere göre Roderich Kiesewetter, Fransa ve Almanya’nın BM Güvenlik Konseyi toplantısında bu fikri önerebileceğini söyledi. Kiesewetter, Türkiye’nin Güney sınırı üzerinden Suriye’ye üçüncü bir operasyon başlatmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Hazırlanan raporda  Türkiye daha önce “işgalci güç” olarak tanımlanmıştı

Alman meclisi uzmanları tarafından iki hafta önce  hazırlanan bilirkişi raporunda, “Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığının uluslararası hukuk açısından işgal kriterlerini karşıladığı” tespitinde bulunulmuştu. Almanya’da Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından hazırlanan raporda, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Afrin ile Azez, el Bab ve Cerablus bölgelerindeki askeri varlığı tam olarak incelendiğinde uluslararası hukuk açısından askeri işgal kriterlerini karşılamaktadır” ifadesi kullanılmıştı.

ABD önerileri arasında uçuşa yasak bölge de var 

ABD’nin radar sistemiyle Menbiç’ten Deyr ez Zor’a kadar uçuşa yasak bölge kurmak istediği resmen açıklanmasa da bu sistemin kuruluşunun sosyal medyadan paylaşımı ile gayri resmi olarak duyurulmuştu. Sosyal medyada yer alan görüntülerde askeri nakliye uçaklarıyla Kobani’ye getirilen radar sistemi Kobani, Menbiç ve Haseke’ye bağlı Şedadi’de ABD askerlerince monte ediliyordu.

Görüntülerde Amerikalı bir komutan radar sisteminin kurulma gerekçesini ‘ABD’nin bölgedeki askeri savaş uçaklarını gözetlemek istemesi’ olarak açıklıyordu. ABD’nin Türkiye’yi savaş uçaklarının 1 km., helikopterlerin ise 300 m. sınıra yaklaşmaması konusunda uyardığı yolundaki haberler basına yansımış ve ABD’nin hava savunma sistemi kurmasının Türkiye’nin Rojava’ya yönelik hava taarruzlarını engellemeye yönelik olduğu siyasi tartışmalara yansımıştı.

ABD'nin  Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey de geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, "Başkan Trump'ın elinde Suriye ile ilgili bir takım öneriler var. Öneriler arasında, geçmişte Kuzey Irak'ta uygulanan askeri yöntemin Suriye'de uygulanması planı da var" ifadelerini kullanmıştı. 

YPG: Uçuşa yasak bölge için çalışmalar devam ediyor

PYD, YPG ve QSD'nin de bağlı olduğu Demokratik Halk Hareketi'nin (TEV-DEM) Diplomasi Sorumlusu Aldar Xelil, Kuzey Suriye'de uçuşa yasak bölge iddiasıyla ilgili olarak "Bazı ülkeler bunu gündemleştirmek istiyor. Avrupa Konseyi'nde gündeme getirilebilir. Hangi düzeyde ve nasıl olmalı konusunda da görüşme trafiği var. Bu konuda toplantılar da yapılacak. Bu toplantı ve görüşme trafiği sonucunda bazı şeyler açığa çıkacak" diye konuştu.

Ana gövdesini  YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane, DAİŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyon ortaklarından ABD, İngiltere ve Fransa’dan Rusya ve Şam yönetiminin savaş uçaklarına karşı Rojava’ya uçuşa yasak bölge ilan edilmesini talep etti. Amerikan Fox News kanalına konuşan Mazlum Kobane, ABD’nin Suriye’den güçlerini çekmesi durumunda Kürtlerin büyük bir belirsizlik ile yüz yüze kalabileceğini ifade ederek, “Kürtler, ABD ile müttefik oldular. Temennimiz bu müttefikliğin bölgede terörün bitirilmesi için daha da geliştirilmesi ve uzun vadeli bir hal almasıdır” dedi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU