Donald Trump ile Kim Jong-un el sıkışmak için silahsızlandırılmış bölgede buluştu, Trump Kuzey Kore sınırına geçen ilk ABD Başkanı oldu

Trump ve Kim, Güney Kore ve Kuzey Kore arasında bulunan 'silahsızlandırılmış bölgede' buluştu

Askerden Arındırılmış Bölge'de el sıkışan Trump, Kuzey Kore lideri ile birlikte sınırı geçti / Fotoğraf: AFP

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Japonya’da bulunan ABD Başkanı Donald Trump, önce Güney Kore-Kuzey Kore topraklarını ayıran Askerden Arındırılmış Bölge’de (DMZ) yer alan Panmunjom köyüne geçti.

Kısa bir süre sonra Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bölgeye gelerek Donald Trump’la el sıkıştı.

Trump, G20 Liderler Zirvesi’nde yaptığı görüşmelerin ardından Twitter’dan yaptığı duyuruda önce Güney Kore’ye gitmek istediğini, ardından Kuzey Kore’ye geçerek Kim Jong-un’la el sıkışmak istediğini duyurmuştu.

 

Trump Kim

İki liderin el sıkışmasının ardından ABD Başkanı Trump, iki Kore’yi ayıran sınırdan geçti ve bunu yapan ilk ABD Başkanı oldu / Fotoğraf: AFP​​​​


Görüşmeye Güney Kore lideri Moon Jea-in’in de katıldı,  böylece üç lider ilk kez yan yana görüntülenmiş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, Kuzey Kore lideri Kim ile ilk kez 12 Haziran 2018’de Singapur’daki tarihi zirvede bir araya gelmiş, nükleer silahlardan arındırma ve kalıcı barış konusunda mutabakata vatılmıştı.

Bu görüşmenin ardından iki lider 26-27 Şubat 2019’da Vietnam’ın başkenti Hanoi’de tekrar bir araya gelmiş ancak bu kez anlaşma sağlanamamıştı.

Trump, görüşmenin ardından “Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Biz ise buna niyetli değildik, bu nedenle anlaşamadık” şeklinde mesaj vermişti.

Kuzey Kore tarafı ise yaptırımların sadece belirli bir kısmının kaldırılmasını talep ettiklerini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU