Bitfinex'in hacklenmesiyle suçlanan çiftin 3,6 milyar dolarlık Bitcoin'ine el kondu

Bu, ABD Adalet Bakanlığı’nın şimdiye kadar el koyduğu en yüksek miktardaki kripto para oldu

2022'ye kötü başlayan Bitcoin'in fiyatı şubatta yeniden yükselmeye başladı (Reuters)

ABD Adalet Bakanlığı, Bitfinex kripto para borsasında 2016'da gerçekleşen büyük çaplı hackle suçlanan New Yorklu çiftin 94 bin Bitcoin'ine el koydu.

El konan Bitcoinlerin çalındığı dönemdeki değeri 71 milyon dolarken, hacker olduğu iddia edilen 34 yaşındaki Ilya Lichtenstein ve 31 yaşındaki eşi Heather Morgan salı günü tutuklandığında kripto paranın değeri 3,6 milyar doları (ya da Bitcoin başına 43 bin 400 doları) aşıyordu.

"Hollandalı" lakaplı Lichtenstein, suç duyurusuna göre Amerikalı eşi Morgan'la New York'ta yaşayan bir Rusya-ABD çifte vatandaşı.

Mahkeme belgelerine göre hacker'ın Bitfinex sistemlerinin güvenliğini aşıp 2 binden fazla yetkisiz işlem başlatmasının ardından bugün 4,5 milyar dolar değere sahip toplam 119 bin 754 Bitcoin çalınmıştı.

Son 5 yılda bu meblağın parçası olan 25 bin kadar Bitcoin'in "labirent" yöntemiyle Lichtenstein'ın cüzdanından aklanmak üzere başka hesaplara aktarıldığını öne süren savcılar, çalınan miktarın bir kısmının çiftin kontrolündeki banka hesaplarına geçtiği söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanı Yardımcısı Lisa O. Monaco, bakanlığın şimdiye kadar en büyük miktarı ele geçirmesiyle, kripto paranın suçlular için "güvenli bir sığınak" olmadığının gösterildiğini belirtti.

Dijital ortamda kimliklerini saklamak için harcadıkları nafile çabayla bu sanıklar, kripto para işlemlerinde labirent yöntemini kullanarak çalınan fonları aklıyordu.

Çiftin sahte kimliklerle sahte banka hesapları açmak da dahil çeşitli karmaşık kara para aklama teknikleri kullandığı ve kısa sürede çok fazla sayıda işlemi kendi kendine yapabilen programlardan yararlandığı iddia edildi.

Suç duyurusuna göre paranın akışını parçalara ayırarak işlem geçmişini gizlemek isteyen çift, çalınan miktarı çeşitli sanal para borsalarına ve darknet pazarlarına yatırdı.

Çiftin anonymity-enhanced currency (anonimliği artırılmış kripto para - AEC) gibi birimleri kullanarak pratikte "zincir atlama" olarak bilinen yöntemle Bitcoin'i başka dijital para birimlerine çevirdiği ve bankacılık işlemlerini yasal göstermek için de ABD merkezli banka hesapları kullandığı iddia edildi.

Kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamalarına verilen en yüksek ceza olan 25 yıl hapisle karşı yargılanan zanlılar, salı günü öğleden sonra Manhattan'da mahkemeye çıkacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU