Yerli Şimon Hayut'lar aramızda…Facebook'tan tanıştığı 41 kadını dolandıran adamın davası sürüyor

Arkadaşlık uygulaması Tinder'da tanıştığı kadınları kendini zengin biri olarak tanıtarak dolandıran ve belgesele konu olan Şimon Hayut'un benzerleri aramızda. Birçok kadın ve erkek, Hayut'un taktiklerini andıran yöntemlerle dolandırılıyor

Şimon Hayut gibi kendini zengin biri olarak tanıtıp sosyal medyadan tanıştığı kadınları dolandıran kişiler Türkiye'de de bulunuyor / Fotoğraf: Şimon Hayut

iOS ve Android platformları için geliştirilen Tinder isimli arkadaşlık sosyal medya platformu eşleştiği kadınları dolandırarak Netflix belgeseline konu olan Şimon Hayut, flört uygulamasından yasaklandı.

Tinder, Simon Leviev adıyla da bilinen İsrailli dolandırıcının profillerinin platformdan kaldırıldığını 4 Şubat'ta duyurdu.

2 Şubat'ta yayımlanmaya başlayan Tinder Avcısı (The Tinder Swindler) adlı belgesel, kendisini Özbekistan asıllı İsrailli "elmas kralı" Lev Leviev'in oğlu olarak tanıtan Hayut'u konu ediniyor.

Hayut'un çoğu kadın olmak üzere onlarca kişiyi dolandırarak 10 milyon dolara yakın para kazandığı öne sürülüyor.

şimon.jpg
Şimon Hayut'un dolandırıcılıkları bir belgesele konu oldu 

 

Pandemide sosyal medyada flört dolandırıcılıkları arttı

Sosyal medya üzerinden flört adı altında kadın ve erkeklerle bağlantı kurarak onları dolandıran kişiler dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de görülüyor.

12 Temmuz 2021 tarihli "Pandemide arttı… Küçük yerlerde memur olan ve sosyal medyada yalnız olduğunu söyleyen kadınlarla önce sevgili olup sonra dolandırıyorlar" başlıklı haberimizde bu konuya yer vermiştik.

Hayut'un kadınları sosyal medyada dolandırmasının ardından tekrar bu sorunun Türkiye'deki durumuna döndük.

canangüllü.jpg
Canan Güllü / Fotoğraf: AA

 

Facebook'tan tanıştığı 41 kadını dolandırdı

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü de zaman zaman bu konuda uyarılarda bulunan bir isim.

Güllü'nün verdiği bilgiye göre Hayut olayının farklı bir versiyonu 2020 yılında Türkiye'de yaşandı.

Güllü, Bursa'da bir avukatın kendilerine bilgi vermesiyle müdahil oldukları bir olayda 27 yaşındaki bir gencin, Facebook üzerinden farklı illerde yaşayan 41 kadını dolandırdığının tespit edildiğini söyledi.

Güllü, halen 4 ilde davası devam eden ve dolandırıcılık olayında bu kişi şantaj suçlarından tutuksuz yargılanan şahsın bilgilerini dava dosyasına ulaşılması halinde mağdur kadınların deşifre olmaması için vermek istemediğini kaydetti.

Kimi kadınlardan şantajla para sızdırdı, kiminden borç alıp geri göndermedi

Güllü'nün verdiği bilgiye göre kadınlar şu şekilde dolandırıldı:

Kimi tanıştığı kadınların telefonlarındaki bilgilerine ve özel fotoğraflarına hackerlık yeteneğini kullanarak ulaşıp, şantaj yapmıştı. Kimi kadınlara ise kendisini farklı tanıtıp arkadaşlıklar kurmuş, borç istemişti. Tüm kadınlar da bu şantaja boyun eğmek zorunda kalmıştı. Bir tanesinin cesareti tüm bu korkunç tabloyu ortaya çıkardı.

4 ilde operasyon yapıldı

Güllü, soruşturma kapsamında Bursa dışında Antalya, İstanbul ve Mersin'de operasyon başlatıldığını ve bilgi verdikleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın baroların da sürece dahil olmasıyla davalar açılarak, takipsiz kalan dosyaların yeniden incelemeye alındığını söyledi.

sosyalmedya.jpg
Sosyal medyada dikkatli olunmaz ise dolandırıcıların ağına düşmek mümkün / Fotoğraf: Unsplash.com/@christinhumephoto

 

"Sosyal medya dolandırıcılığın, şantajın ciddi anlamda vücut bulduğu bir yer"

Güllü, söz konusu davada sonucun açıklanmasını beklediklerini aktararak şöyle devam etti:

Sosyal medya güvenliğin çok da göz ardı edildiği bir alan. Dolayısıyla dolandırıcılığın, şantajın ciddi anlamda vücut bulduğu bir yer. Dolandırma ve şantaj yaparak kadınları ağa düşürme sürecini çok iyi planlayarak yapan kişiler var. Mağdurları dava açmak için ikna etmek, yargı sürecini hızlandırmak kolay olmuyor çünkü bilişim suçlarıyla ilgili süreç hızlı işlemiyor. Bundan dolayı hızlı bir yargılama yapılması, hızlı iletişim ağlarının kurulup, ilçelerdeki yargı ve kolluk kuvvetlerinin de bir ağ üzerinden harekete geçmesi gerekiyor. Çünkü dolandırıcıların sık telefon ve hesap değiştirebiliyorlar. Tespitleri için hızlı davranılması gerekiyor.

Güllü, sosyal medya dolandırıcılıklarına karşı kadınların bilgilendirilmesi noktasında dernek olarak eğitimler verdiklerini de ifade etti. 

gökhanahi1.jpeg
Gökhan Ahi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Kendilerini zengin veya yakışıklı gösterip karşısındakini etkileyerek dolandırıyorlar"

Bilişim hukuku üzerine çalışmaları yapan Avukat Gökhan Ahi de sosyal medya ortamında mağdur olan çok kadının olduğunu iddia etti. 

"Özellikle sosyal medyadan tanışıyorlar. Erkekler kendini zengin, varlıklı olarak gösteriyor" diyen Ahi, "Veya bir yurtdışında yaşayan yakışıklı birinin fotoğrafını kullanarak, yakışıklı, kültürlü, eğitimli biri oldukları izlenimi veriyorlar. Bir keresinde bize başvuran ve ciddi para kaptıran bir kadın mağduru dolandıran kişi kendisini uzun yol kaptanı olarak tanıtmıştı. Fotoğrafını analiz ettirdiğimizde fotoğrafın yabancı bir aktöre ait olduğunu anladık" ifadelerini kullandı. 

"Güven kazanmak için pahalı hediye dahi alıyorlar"

Hedefledikleri kadınla bir şekilde sosyal medya üzerinden tanışıp iletişim kuran dolandırıcıların devamında romantik söylemlerle karşılarındakini etkilemeye çalıştıklarını kaydeden Ahi, sürecin devamını şöyle anlattı:

Güven kazanmak için mesela pahalı bir hediye alıp gönderiyorlar. Ya da acil bir ödeme için küçük bir para isteyip devamında fazlasıyla ve geciktirmeden geri ödeyerek güveni pekiştiriyorlar. Güven de sağlandıktan sonra bir daha ki sefere daha büyük meblağ da bir parayı geri ödemek üzere talep ediyorlar. Ancak parayı aldıktan sonra kayboluyorlar.

"Fantezi yapalım" diye çekilen görüntüler şantaj olarak dönüyor

Ahi ayrıca kimi zaman da sosyal medyada görüşmeye başlayan tarafların bir süre sonra "fantezi olsun" diye kameradan birbirlerine mahrem yerlerini gösterdiklerini, bu anı kaydeden dolandırıcıların bunları kadınlara karşı para sızdırmak için şantaj amacıyla kullanabildiklerini söyledi.

Avukat Gökhan Ahi, sırf dolandırıcının istediği parayı ödeyebilmek için kredi çekenlerin dahi olduğunu sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU