Nazi askerinin torunları II. Dünya Savaşı'nda çalınan tabloyu İtalya’ya geri veriyor

Uffizi Galerisi’nin genel müdürü “Eser 75 yıl sonra nihayet evine dönüyor” dedi

Eserin siyah beyaz kopyası Uffizi Galerisi’nde hala sergileniyor / Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest - The Independent

II. Dünya Savaşı’nda Nazilerin yağmaladığı ünlü bir natürmort tablo, ait olduğu Floransa’ya geri dönüyor.

Hollandalı Jan van Huysum’un Vazodaki Çiçekler adlı yağlı boya çalışmasının milyonlarca dolar değerinde olduğu düşünülüyor.

Tablo 1824'te Floransa'da Grande II. Dük Leopoldo tarafından satın alındıktan sonra sergilendi.

1943’te Nazi birlikleri ele geçirdiği ve Almanya’ya götürdüğü eser, 1991’deki birleşmeden sonra bir aile koleksiyonunda ortaya çıktı.

Eserin İtalya’ya dönüşüyse Nazi askerinin torunlarıyla yetkililer arasındaki uzun bir anlaşmazlığın sonunda gerçekleşiyor. Torunların söz konusu tablo için 2 milyon euro (yaklaşık 13 milyon TL) istediği bildirildi.

Die Zeit gazetesine göre Alman hükümeti, eserin Floransa’ya dönüşü için anlaşma sağlamak üzere aracı oldu. Ailenin bundan finansal kazanç sağlayıp sağlamayacağı ise henüz bilinmiyor.

İtalya’daki Uffizi Galerisi’nin genel müdürü Eike Schmidt, “Eser 75 yıl sonra nihayet eve dönüyor. Savaş zordu. Bugünse tüm İtalya için büyük bir zafer” dedi.

 

 

Kendisi de bir Alman vatandaşı olan Schmidt, resmin geri verilmesini “ahlaki bir görev” diye niteleyerek, yapıtın Floransa'ya gönderilmesini istedi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın İnternet sitesinde yayımlanan açıklamada, İtalya ve Almanya'nın dışişleri bakanlarının, eserin resmi teslim töreni için Floransa'ya seyahat edeceği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, önceden meseleye müdahale edemediğini söyleyen Alman hükümetinin eseri yasal yollardan geri verme çabaları şimdiye kadar başarısız olmuştu.

Hükümet avukatlarıysa, resmin bir çeşit Nazi bilinciyle tutulmadığını açıkladı. Ancak resmi çalan askerin, onu torunlarına miras bırakma hakkı zaten bulunmuyor.

Eserin siyah beyaz kopyası Uffizi Galerisi’nde hala sergileniyor. Kopyanın üzerinde İngilizce, Almanca ve İtalyanca dillerinde “Çalındı” yazıyor.

1824'ten 1940'a kadar Floransa’daki Pitti Sarayı'nda sergilenen resmin, savaşın patlak vermesiyle yakındaki bir köye götürüldüğü biliniyor.

Ajanslardan yararlanılmıştır.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU