Selvi: Elektrik faturalarına çözüm aranıyor

"Enerji Bakanlığı uzmanları tarafından hazırlanan taslak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından sonra yürürlüğe girecek"

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, elektrik faturalarındaki yüksek rakamlara iktidar tarafından çözüm arandığını, hazırlanan bir taslağın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Selvi, bugünkü köşe yazısında iktidarın elektrik konusunda yaptığı çalışmanın 10 güne kadar açıklanacağını söyledi. Enerji Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışma hakkında Erdoğan’ın onayı olmadan ayrıntılı bilgi verilmediğine dikkati çeken Selvi, ticari işletmeler konusunda iki seçeneğin gündemde olduğunu yazdı:

1- Ticari işletmelerin küçüklüğüne, büyüklüğüne bakılmadan, toptan ticari tarife üzerinden faturalandırılmasına son verilmesi seçeneği. Ticari yerlerin elektrik faturalarında aynen meskenlerde olduğu gibi kademelendirilmeye gidilmesi düşünülüyor. Bu nasıl olacak? Ticari işletmelerin cirosu ya da işletme büyüklüğü gibi kriterler esas alınarak farklı kademelerden fiyatlandırmaya gidilmesi. Yani bir bakkal, berber dükkânı ya da lokanta ile fabrikanın aynı şekilde ticari gösterge üzerinden fiyatlandırılmaması. Küçük işletmelere daha düşük tarife uygulanması.

2- Kriz dönemlerinde ticari işletmelerin elektrik faturalarına doğrudan nakdi destek sağlanması. Pandemi sürecinde esnafa sağlanan nakdi yardımlarda olduğu gibi bir sistem üzerinde duruluyor. Tabii ya kademelendirme ya da nakdi destek modeli kabul edilecek. İkisinin birden uygulanması düşünülmüyor.

Tabii burada üretimi esas alan fabrikaların da desteklenmesi gerekiyor. Netice itibarıyla onlar elektriği sadece aydınlatma ya da ısınma amaçlı kullanmıyorlar. Doğrudan üretim esaslı olarak tüketiyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Cemevlerinin aboneliği ticarethane olmaktan çıkarılacak”

Cemevlerinin faturaları konusunda da yapılan bir çalışma olduğunu belirterek devam eden Selvi, şöyle yazdı:

Öncelikli olarak cemevlerinin elektrik aboneliği ticarethane tarifesinden çıkarılacak. Baştan yanlış, cemevi ticarethane olur mu? Öncelikle ticarethane tarifesi kaldırılacak. Bu konularda yasal düzenleme yapıldığı takdirde işin uzamasından endişe ediliyor. Çünkü zaten yüksek faturalar geldi. O nedenle idari bir düzenleme yapılarak cemevleri, dernekler ve vakıflar en düşük tarifeye alınacak.

Dar gelirliye nakdi yardım

Hürriyet yazarı ayrıca “ Sayılarının 4.5-5 milyon olduğu tahmin edilen dar gelirli vatandaşlarımızın aydınlatma ve ısınma giderleri için hesaplarına doğrudan nakdi yardım yapılması düşünülüyor. Ama bu nasıl olur orasını bilemiyorum” bilgisini paylaştı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU