Nazenin Zaghari-Ratcliffe ve eşi iki haftalık açlık grevini sonlandırdı

Nazenin’in eşi “Rahatladım çünkü daha fazla zorlamasını istemiyordum” dedi

Nazenin Zaghari-Ratcliffe ve kızı / Fotoğraf: The Independent 

Son üç yıldan bu yana İran’da tutuklu bulunan İran asıllı İngiliz insani yardım derneği çalışanı Nazenin Zaghari-Ratcliffe, İran’da cezaevinde başladığı ve 15 gündür devam ettirdiği açlık grevini sonlandırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eşiyle eş zamanlı başladığı açlık grevini Londra’daki İran Büyükelçiliği önünde devam ettiren ve yine eşiyle aynı zamanda sonlandıran Richard Ratcliffe, Today programına yaptığı açıklamada karısının elmalı ve muzlu yulaf lapası yediğini söyleyerek “Rahatladım çünkü daha fazla zorlamasını istemiyordum” diye konuştu.

Eşinin sağlığının uzun süredir devam eden hapis cezası nedeniyle kötüye gittiğinden endişelenen Ratcliffe, bir süredir elçilik dışında çadırda uyuyor.

Zaghari-Ratcliffe 2016 nisan ayında aile ziyaretinden kızıyla birlikte İngiltere’ye dönerken casusluk suçlamasıyla İran’da gözaltına alınmış ve 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Açlık grevine “haksız hapis cezasını” protesto amaçlı başlayan kadına eşi de İngiltere’den destek verdi ve dayanışma için yemek yemeyi bırakma kararını aldı.

Çift açlık grevine başlama kararını 40 yaşındaki annesinin tutuklanmasından bu yana İran’ı terk etmesine izin verilmeyen kızları Gabriella’nın 5. yaş gününde almıştı.

 

 

Zaghari-Ratcliffe tıbbi yardım alma talebinin reddedilmesinin ardından bu kararı protesto için ocak ayında da açlık grevi yapmıştı.

Tedaviye izin verilmediği iddialarının üzerine Londra ve Tahran arasındaki gerilim giderek artmıştı.

İngiltere hükümeti Zaghari-Ratcliffe’in acilen ve koşulsuz serbest bırakılmasını istemişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt martta Zaghari-Ratcliffe için diplomatik koruma çıkartmıştı ancak Tahran kadının çifte vatandaşlığını tanımayı reddetmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren:  Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU